Tommy Rustad: – Vi må være venner på vegen

Artikkelen er over 3 år gammel

Vink til hverandre. Det gjør venner. Slik er budskapet fra Norges Lastebileier-Forbund.

DEL

Lastebileierforbundet er i gang med en kampanje for å styrke trafikksikkerheten. De ønsker å bevisstgjøre både barn og lastebilsjåfører.

– Vi må være venner på vegen, og venner vinker til hverandre, sier sjåføren i kampanjevideoen. I denne videoen er Tommy Rustad fra Harestua hovedperson, og figurerer som fører av lastebilen.

Budskapet er enkelt.

– Samtidig er det noe alle som ferdes i trafikken bør vite. Hvis du skal krysse vegen foran en lastebil, må du forsikre deg om at sjåføren ser det. Lastebiler har større blindsoner enn andre kjøretøy, heter det i en pressemelding fra lastebileierforbundet.

– Vanskelig å se

– Selv om vi sitter høyt og har god utsikt, er det vanskelig å få med seg det som skjer nærmest lastebilen. Det kan være litt skummelt, sier Tommy Rustad.

Den profilerte racerbilsjåføren har også lang fartstid som lastebilsjåfør. Han vil gjerne at barn skal bli mer klar over blindsonene og farene disse medfører.

Blindsone på en lastebil

Blindsone på en lastebil

Ved å lære opp barn til å stoppe, se og vinke til lastebilsjåføren, blir det enda lettere å se hverandre i trafikken.

– Og vi skal vinke tilbake for å vise at vi har sett deg, forteller Rustad.

NLF har nå produsert en informasjonsvideo for å vise hvor viktig synlighet i trafikken er. I videoen ser man en jente, spilt av Jenny Larsen (10), som går i blindsonen på en lastebil og tilsynelatende blir påkjørt.

Har besøkt 30 skoler i 2016

Kampanjen er en del av Venner på veien, et nasjonalt trafikksikkerhetsprosjekt drevet av NLF. Lastebileiere besøker skoler over hele landet og gjennomfører en praktisk og teoretisk undervisning for å øke trafikkunnskapen blant barn i første til tredje klassetrinn. I 2016 har 1351 elever på 30 skoler fått besøk av en lastebil i skolegården og sett de store blindsonene med egne øyne. Slik lærer de hvor viktig det er å være synlig i trafikken på en spennende og engasjerende måte.

– Det er i denne alderen mange først begynner å prøve seg i trafikken, enten på sykkel eller som fotgjenger alene. Samtidig er de utrolig lærevillige. Derfor er dette et svært godt tidspunkt å nå ut til de små på, sier forbundsleder i NLF, Tore Velten. Han har selv stått bak flere Venner på veien-arrangement og brenner for trafikksikkerhet.

Viktige råd

Hvis du skal over veien foran en lastebil, må du:

- Stoppe opp ved fotgjengerfeltet

- Se deg godt om i begge retninger

- Vinke til lastebilsjåføren slik at han ser deg

- Se at lastebilsjåføren vinker tilbake

- Passe på at det ikke kommer andre biler når du krysser veien

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken