Gå til sidens hovedinnhold

NVE melder om fare for flom tirsdag morgen

Artikkelen er over 1 år gammel

NVE sendte mandag ettermiddag ut varsel om at det er fare for flom over store deler av Østlandet tirsdag morgen og formiddag. Flomvarselet omfatter også Gran, Lunner og Jevnaker kommuner.

– Fra tirsdag morgen ventes mye regn på deler av Østlandet. Det er allerede stor vannføring i mange elver og høy vannmetning i bakken. Det er usikkert hvor nedbøren treffer og hvor mye som kommer. I områdene som får mest nedbør ventes flomvannføring på gult nivå. Reguleringer vil i noen tilfelle virke flomdempende, og varselet vil derfor ikke nødvendigvis gjelde i alle regulerte vassdrag. Det ventes rask vannføringsøkning i små og middels store elver, heter det i varselet.

Det er enkelte steder meldt opp mellom 10 og 30 millimeter nedbør tirsdag morgen. Yr melder at de største mengdene ventes å komme mellom klokka 08 og 11 tirsdag formiddag.

NVE anbefaler å flytte verdier bort fra utsatte områder.

Gult flomfarenivå anses å være moderat fare for flom. Oransje og rød flomfare er «alvorligere» varsel som NVE altså ikke melder om denne gangen.

Lørdag opplyste Meteorologisk institutt at det allerede én uke inn i september hadde kommet mer nedbør enn normalt for hele måneden i Oslo. Nedbørsmengden hittil i september var da oppe i 94,1 millimeter, mens septembernormalen er på 90 millimeter.

Kommentarer til denne saken