Solberg: – Hatet lever fortsatt

Støttegruppens leder Lisbeth Røyneland (nr. to fra venstre), AUF-leder Mani Hussaini og statsminister Erna Solberg legger ned krans ved det midlertidige minnesmerket under minnemarkeringen i Regjeringskvartalet i Oslo søndag morgen, sju år etter terrorangrepene 22. juli 2011.

Støttegruppens leder Lisbeth Røyneland (nr. to fra venstre), AUF-leder Mani Hussaini og statsminister Erna Solberg legger ned krans ved det midlertidige minnesmerket under minnemarkeringen i Regjeringskvartalet i Oslo søndag morgen, sju år etter terrorangrepene 22. juli 2011. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

– Sju år høres lenge ut, men mange har en hverdag som fortsatt er preget av 22. juli, sa statsminister Erna Solberg (H) under minnemarkeringen.

DEL

(Ringerikes Blad) – En skulle at det etter sju år skulle være lettere å høre navnene, men jeg synes det er like vondt hver gang de 77 navnene blir lest opp, sier Solberg til NTB.

– Vi må bekjempe hatet med kunnskap gjennom å sørge for at unge klarer å avsløre retorikk, hat og konspirasjonsteorier. Vi må også svare med at det er uakseptabelt, stille opp for hverandre og si fra, legger hun til.

Statsministeren talte under markeringen i regjeringskvartalet søndag formiddag, på dagen sju år etter terrorangrepene.

– Da ble demokratiet vårt angrepet. Uskyldige mennesker ble drept i et forsøk på å ramme åpenheten, mangfoldet og tilliten som preger det norske samfunnet, sa Solberg.

– Sju år høres lenge ut, men mange har en hverdag som fortsatt er preget av 22. juli, sa hun.

Filmene er viktige

Statsministeren trakk fram Erik Poppes Utøya-film, som kom tidligere i år, og flere kommende filmer.

– På den måten blir vi minnet om det som skjedde den grusomme fredagen i 2011. Det er vondt, men det er viktig, sa hun.

LES VÅRE OMTALER:

LES OGSÅ: Mange sliter fortsatt etter 22. juli: – Vi burde vært varslet om NRK-innspilling

Ekkokammer

Solberg minnet også om at vi lever i en tid som preges av falske nyheter og hatefulle kommentarer på internett.

– I dag vet vi at den høyreekstreme terroristen befant seg i et ekkokammer med meningsfeller som delte hans konspiratoriske verdensbilde. Et verdensbilde preget av fremmedfrykt og at det finnes et «oss» og et «dem» i dette landet. I dag ser vi de samme konspirasjonene i kommentarfeltene. Hatet lever fortsatt, sa Solberg.

– Flere av dem som overlevde, ble rammet av terroristens kuler. Nå opplever de også ord som rammer. Som har til hensikt å bringe dem til taushet, fortsatte hun.

– De som rammes av hets og hat, skal vite at de har oss alle i ryggen, slo Solberg fast i talen.

Hussaini: La oss bruke denne dagen til å se hverandre

AUF-leder Mani Hussaini sier vi må bruke 22. juli til å skape nasjonalt samhold og ta et oppgjør mot hat.

– Det er det verste terrorangrepet som har rammet landet vårt, og det begynte med en bombe her, sier Hussaini under markeringen i regjeringskvartalet.

Søndag er det sju år siden terrorangrepet i 2011 da 77 mennesker mistet livet. Samtidig avdukes det midlertidige nasjonale minnesmerket for angrepene i Oslo.

– Mange lever med 22. juli akkurat i dag, noen må leve med det hver eneste dag. Når storsamfunnet går videre, kan det bli ekstra tøft å henge igjen fordi kontrastene blir så store, sier Hussaini som tilføyer at Norge skylder å stille opp for dem som bærer den tyngste sorgen.

– La oss bruke denne dagen til å se hverandre. Se etter alle de som trenger hjelp og omsorg, en ekstra klem, en skulder å gråte på, en hånd å holde i, legger AUF-lederen til.

Hussaini minner om at de som ble drept 22. juli var uskyldige ofre, men påpeker at de var ikke tilfeldige ofre. Angrepet var rettet mot statsapparatet, Ap og AUF.

– Terroristen var alene om angrepet, men vi vet det er mange som deler holdningene. Konspirasjonsteorier kan føre til handling og hat kan drepe, advarer Hussaini.

Røyneland: – Et feigt angrep

Lisbeth Røyneland, leder for Støttegruppa for 22. juli, sier terrorangrepet var et feigt angrep mot demokratiet og mot våre mest sårbare.

– I dag vil vi minnes og hedre de som ble skadd, de som ble drept og de som fikk livet endret for alltid, sa hun under søndagens markering.

Søndag blir det midlertidige nasjonale minnesmerket for 22. juli-angrepene i Oslo avduket. 77 mennesker mistet livet i terrorhandlingene i 2011.

Natos generalsekretær og tidligere leder i Arbeiderpartiet, Jens Stoltenberg under minnemarkeringen i Regjeringskvartalet i Oslo søndag morgen, sju år etter terrorangrepene 22. juli 2011.

Natos generalsekretær og tidligere leder i Arbeiderpartiet, Jens Stoltenberg under minnemarkeringen i Regjeringskvartalet i Oslo søndag morgen, sju år etter terrorangrepene 22. juli 2011. Foto:

Stoltenberg: – Hatet stikker dypere enn vi forestilte oss

– Det er viktig å bruke 22. juli til å mobilisere mot et hat som er sterkere og som stikker dypere enn det vi forestilte oss, sier Jens Stoltenberg.

– Det er vakkert og fint å få lov til å delta på denne markeringen. Det er jo nå sju år siden, men det er fortsatt fint å minnes de som gikk bort, de som lever med sår og aldri blir ferdig med 22. juli, sier den tidligere Ap-lederen til NTB.

Stoltenberg var på plass under markeringen i regjeringskvartalet søndag formiddag. 

– I dag er det viktig å markere avstand fra holdningene og hatet vi fortsatt ser. Hatet er nok sterkere og stikker dypere enn vi forestilte oss, sier han.

De siste dagene har det blitt kjent at flere Utøya-overlevende har blitt truet på livet av nettdebattanter. Stoltenberg sier det er opprørende og omtaler truslene som både et angrep på politisk engasjert ungdom, men også mot kjernen i demokratiet.

– Det er veldig farlig å avskrive det med at det er få skrullete mennesker. Det hatet og truslene vi ser der ute i både bredde og omfang, er viktig å mobilisere mot, sier han.

Minnesmerke avduket
 

Søndag ble det midlertidige nasjonale minnesmerket for 22. juli-angrepene avduket. – Symbolsk og viktig, sier statsminister Erna Solberg (H).

Minnesmerket ble avduket like før klokken 10 søndag på Johan Nygaardsvolds plass ved Høyblokka og består av en vegg med alle ofrenes navn og alder, i tillegg til et «gulv» av tromlet glass. Glassbitene symboliserer alt det knuste glasset i områdene rundt regjeringskvartalet etter at bomben gikk av.

Innfelt i minnesmerket er lindetrærne ved Høyblokka, som sto imot eksplosjonen fra bomben i 2011.

– Minnestedet er et viktig bidrag til å fortelle den sterke historien. En veiviser i minne og læring. Kunnskap er vårt fremste forsvar mot hat, vold og ekstremisme. Det feige terrorangrepet var rettet mot hjertet av vårt demokrati og mot våre mest sårbare, våre barn, sier Røyneland.

Etter markeringen ved minnestedet i regjeringskvartalet blir det høymesse i Oslo domkirke klokken 11. Klokken 16 blir det så en markering på Utøya. (©NTB)

Slik blir markeringene

 • Offisiell åpning av det midlertidige nasjonale minnestedet i regjeringskvartalet utenfor Høyblokka klokken 9.30. Opplesing av ofrenes navn.
 • Tor-Inge Kristoffersen i den nasjonale støttegruppen ønsker velkommen. Taler og kransenedleggelse ved statsminister Erna Solberg, AUF-leder Mani Hussaini og støttegruppens leder Lisbeth Røyneland.
 • Høymesse i Domkirken klokken 11.00.
 • Klokken 16.00 starter markeringen på Utøya, i bakken.
 • Taler ved Den nasjonale støttegruppens leder Lisbeth Kristine Røyneland, AUF-leder Mani Hussaini og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre
 • Om lag klokken 16.45 på kaia: Navneopplesning, kransenedleggelse ved statsminister Erna Solberg, Jonas Gahr Støre, Mani Hussaini og Lisbeth Kristine Røyneland.

LES MER: Slik skal 22. juli markeres

Terrorangrepene 22. juli

 • 77 personer ble drept og rundt 90 såret i terrorangrepene i regjeringskvartalet i Oslo og på AUFs sommerleir på Utøya 22. juli 2011.
 • 69 personer ble drept i skytemassakren på Utøya. 60 ble såret.
 • 8 personer ble drept i bombeeksplosjonen i regjeringskvartalet. Rundt 30 ble såret.
 • Den 950 kilo store bomben gjorde omfattende skader på flere av regjeringsbygningene.
 • Høyreekstremisten Anders Behring Breivik, som i 2017 endret navn til Fjotolf Hansen, er dømt til 21 års forvaring for angrepene.
Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken