LO ber ungdom skjerpe seg

Illustrasjonsfoto:  LOs sommerpatrulje har avdekket lovbrudd ved hele 36,5 prosent av arbeidsplassene de har besøkt i år. Nå oppfordrer LO ungdom til å sette seg bedre inn i lover og regler i arbeidslivet før de signerer arbeidskontrakter.

Illustrasjonsfoto: LOs sommerpatrulje har avdekket lovbrudd ved hele 36,5 prosent av arbeidsplassene de har besøkt i år. Nå oppfordrer LO ungdom til å sette seg bedre inn i lover og regler i arbeidslivet før de signerer arbeidskontrakter. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

(Oppland Arbeiderblad) – Jeg skulle ønske flere ungdommer satte seg inn i lover og regler i arbeidslivet, sier ungdomsrådgiver i LO, Pål Spjelkavik, til avisa Klassekampen.

Bakteppet for uttalelsen er LOs sommerpatrulje, som i sommer har besøkt arbeidsplasser i land og strand for å avdekke lovbrudd i arbeidslivet. Nasjonalt har de avdekket brudd på arbeidsmiljøloven ved hele 36,5 prosent av arbeidsplassene de har besøkt i år, og som nesten blir fire av ti.

LO meldte nylig i en pressemelding at de mottar svært mange klager fra ungdom angående deres arbeidssituasjon, men ifølge Spjelkavik er det som regel lite de kan gjøre dersom ungdommen først har signert en kontrakt med dårlige vilkår.

– Vi er ofte enige med ungdommene i at arbeidssituasjonen er dårlig, men i mange tilfeller har de skrevet under på arbeidskontrakter der de sier fra seg rettigheter de har ifølge arbeidsmiljøloven. Da er det lite vi kan gjøre, sier han til Klassekampen.

Spjelkavik opplyser at et eksempel kan være at dersom man innkalles til jobb, skal man ifølge loven ha kompensasjon også om det ikke blir arbeid den dagen, for eksempel ved dårlig vær. Mange har derimot skrevet under på kontrakter som sier at de ikke får noe i slike tilfeller.

– Tilstedeværelse er viktig

Sommerpatruljen har også vært i Oppland, og til OA ga de uttrykk for at noe av det viktigste en sommervikar passer på er en skikkelig kontrakt.

– Det beste tipset jeg kan gi til sommervikarer er å passe på at de får en skriftlig kontrakt hvor lønn, arbeidstid og overtidsbetaling fremgår, sa ungdomssekretær i LO, Linda Kristin Rye.

Sommerpatruljen i Oppland startet arbeidet mandag 4. juli , og Rye mener tilstedeværelsen er viktig.

– Det er tydelig at Sommerpatruljen spiller en viktig rolle og at et trygt arbeidsliv ikke er noe man kan ta for gitt. Ungdom kan være en særlig utsatt gruppe. Det er viktig å gi dem en god opplevelse i deres første møte med arbeidslivet, sa hun.

LOs sommerpatrulje kan kontaktes frem til 12. august på patruljetelefonen 8 100 1999 eller ved å sende sms SP til 2030.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken