Spådom om bilsalget i 2019: Mer enn 6 av 10 nybiler vil være ladbare

Totalt vil det bli solgt omtrent 150 000 personbiler, og mer enn 6 av 10 av dem kommer til å være ladbare, i følge bransjens egne prognoser.

Totalt vil det bli solgt omtrent 150 000 personbiler, og mer enn 6 av 10 av dem kommer til å være ladbare, i følge bransjens egne prognoser. Foto:

Totalt vil det bli solgt omtrent 150 000 personbiler, og mer enn 6 av 10 av dem kommer til å være ladbare, ifølge bransjens egne prognoser.

DEL

Det går fram i en pressemelding fra Bilimportørenes Landsforening.

Bilimportørenes Landsforening (BIL) kan nå presentere hvordan importørene selv mener at bilsalget vil se ut i år. Det totale antallet solgte biler er omtrent likt som foregående år, men drivlinjeandelene er i stadig endring.

– Våre medlemmer spår ikke overraskende at elektrifiseringen kommer til å tilta også i år. Det skyldes ikke minst mange nylanseringer av både helelektriske biler, og nye ladbare hybrider med vesentlig lengre elektrisk rekkevidde enn det som har vært vanlig tidligere, forklarer Erik Andresen, direktør i BIL i pressemeldingen.

Spesielt for Norge

Ladbare biler er langt mer populære i Norge enn i andre europeiske land, og importørene jobber for å få inn så mange av disse som mulig til det norske markedet. Det er ventelister på en god del bilmodeller, og det knytter seg store forventninger til leveringsvolumene på disse bilene.

– En del ladbare biler, særlig helelektriske biler, produseres i et begrenset volum. Derfor har det blitt ventelister på en god del av disse. De importørene det gjelder ønsker naturlig nok å få tak i biler til alle så fort som mulig, men Norge er et lite land i den store sammenhengen, og vi har ikke all verdens påvirkning på produksjonen av biler ved de store fabrikkene, sier Andresen.

Bensin- og dieselbiler faller

Importørene spår at salget av ikke-ladbare hybrider kommer til å ligge nokså stabilt, mens bensin- og dieselbilandelen kommer til å falle med rundt 15 prosentpoeng sammenliknet med 2018.

– Utvalget av bensin- og dieselbiler er mye større enn for ladbare biler, det vil si at det finnes flere modellvarianter, størrelser, og ikke minst biler med firehjulstrekk Derfor er de fortsatt et naturlig valg for mange, sier Andresen.

Totalmarked 2019Antall
Personbiler150 000
Varebiler (<3,5 tonn)36 000
Lastebiler (>16 tonn)5000
Busser1800
Drivlinjeandeler for personbilPrognose 2019Faktisk salg 2018*
Bensin15 %22 %
Diesel10 %18 %
Elektrisk45 %31 %
Hybrid11 %11 %
Ladbar hybrid19 %18 %
Hydrogen0,10 %0 %

*Andeler per 16.12.18

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags