Gå til sidens hovedinnhold

Vestopplending erkjenner å ha drept kamerat med machete

Artikkelen er over 3 år gammel

En mann med adresse i Vestoppland har erkjent å stå bak et brutalt drap på Elverum i desember i fjor.

(Oppland Arbeiderblad)

Politiet i Elverum fikk natt til tirsdag 13. desember telefon om bråk i en oppgang i Grøndalsbakken borettslag. Da politiet kom fram, fant de tydelige blodspor i gangen. På innsiden av leiligheten fant de en livløs og blodig person i gangen. Mannen var død da politiet kom. Politiet slo alarm og startet jakten på å finne gjerningspersonen.

Noe senere samme natt fikk politiet oppringning av en mann som forklarte at han hadde tatt livet av en venn, og at han sto utenfor politistasjonen i Elverum. Mannen ble pågrepet, og ble etter et kort innledende avhør siktet for drap.

Siktede skal ha forlatt leiligheten før politiet ankom åstedet, og deretter gått til Elverum politistasjon – en distanse på rundt 2,5 kilometer korteste vei.

Var venner

Avdøde og den nå tiltalte mannen var i midten av 30-årene og venner. Politiet har tidligere uttalt til Østlendingen at de hadde kjennskap til begge. Både avdøde og tiltalte var innflyttere, men hadde bodd flere år i Elverum. Tiltalte har imidlertid bostedsadresse i Vestoppland, og har tidligere vært aktiv i et lokalt idrettslag.

Tiltalte hadde selv ingen ytre skader da han ble pågrepet, ifølge etterforskningslederen. Drapet skjedde i tiltaltes leilighet.

Les også

Consto vurderer Gjøvik

– Husker lite

Advokat Helge Hartz er forsvarer for den drapstiltalte mannen.

– Han husker lite fra natten og beskriver nærmest en blackoutlignende tilstand, har Hartz uttalt til Østlendingen.

Ifølge tiltalen ble drapsofferet hogget, skåret og stukket flere ganger med en machete. Til NRK sier statsadvokat Jo Christian Jordet at det er brukt betydelig vold i drapet.

Erkjente straffskyld

Tiltalte har sittet varetektsfengslet siden han meldte seg selv for politiet. Etter flere måneder med avhør erkjente mannen straffskyld i starten av mars. Mannens forsvarer, Helge Hartz, sa da at det gikk bedre med mannen, som hadde slitt med helsen etter drapet.

Les også

«Bil i byen» med troll og gokart

– Etter forholdene går det forholdsvis greit, men det begynner å gå ordentlig opp for han hva som har skjedd. Han tar det hele veldig tungt, sa Hartz til Østlendingen.

Vurdert strafferettslig tilregnelig

Kun uker tidligere ble det kjent at den siktede mannen var vurdert strafferettslig tilregnelig på drapstidspunktet, ifølge rapporten fra de sakkyndige. Tiltalebeslutningen ble signert ved Hedmark og Oppland statsadvokatembeter 5. mai.

Forsettlig drap straffes vanligvis med 12 år og oppover.

Saken skal gå i Sør-Østerdal tingrett, men er foreløpig ikke berammet.

Kommentarer til denne saken