(Ringerikes Blad)

Den var i sørgelig forfatning, den lille reveungen som bare var noen få uker gammel da den ble funnet alene ute.

Sissel Hoem Skålvik fra Tyristrand var på vei hjem fra jobb på Krøderen onsdag da det hun trodde var en katt løp over veien. Hun hadde akkurat passert Vikersund, og stanset siden hun så at dyret hadde en skade i bakbeinet. Hun fikk Siri Sørlie til å komme med bur, pledd og hansker for å fange det som viste seg å være en reveunge. De fikk kastet et pledd over dyret og tatt det med til Dyrebeskyttelsen.

– Hun hadde nok gått og hatt det vondt kjempelenge. Hun var så liten, mindre enn en katt, sier Sissel Hoem Skålvik.

– Den hadde mange småskader, muligens etter fugler. Og den hadde masse flått på seg som jeg plukka vekk, sier Heidi Halvorsen i Dyrebeskyttelsen Ringerike.

Brukket bein

Verst var likevel at reveungen hadde brukket det ene beinet.

– Det bare hang og dinglet etter henne, sier Halvorsen.

 

– Den hadde mistet familien sin før den ble funnet, ellers ville den vært i bedre forfatning.

LES OGSÅ: Får skyte ubudne stamgjester på golfbane

Operasjon

Reven forsøkte å fange insekter for å få i seg mat da Sissel Hoem Skålvik og Siri Sørlie fant den. Da Dyrebeskyttelsen kom inn i bildet fikk reveungen komme til dyrlege og ble operert i beinet. Hun kommer trolig til å bli helt frisk, og har attpåtil fått et nytt og trygt hjem: Bjørneparken i Flå, ettersom hun er for liten til å klare seg selv ute i naturen når rekonvalesenstiden er over om et par uker.

– Der får hun garantert et langt og godt liv, mener Heidi Halvorsen.

 

Sissel Hoem Skålvik er glad historien endte godt for reveungen.

– Det er nok mange som mener at man ikke skal redde dyr som rever. Men vi som var involvert er iallfall enige om at alle dyr har rett til en sjanse. Alle skal bry seg, hvis du ser et skadet dyr, må du stoppe og sjekke. Det eneste jeg gjorde, var å bry meg, sier Skålvik.

I karantene

Direktør i Bjørneparken på Flå, Kees Oscar Ekeli, opplyser at revejenta er på plass i karanteneavdelingen deres, og at det går bra med henne. Hun må være i karantene i minst en måned, før tilvenningen begynner. Hun skal nemlig bo sammen med parkens revefamilie på fem, en revefar og hans fire barn. Tilvenningen vil trolig ta tre måneder, mener direktøren.

– Vi må være forsiktige, dette må gjøres med vidd og kløkt. Men vi skal klare det, forsikrer Ekeli. Som for øvrig mener at reveunger må være noe av det søteste som fins.

 

Gaver og tigging

Operasjonen kostet mellom 9.000 og 10.000 kroner, ifølge Halvorsen. Dette er penger som Dyrebeskyttelsen har takket være gaver, loddsalg, loppemarked, medlemskontingenter ...

– Og tigging, ler Halvorsen. Før hun må løpe, hun er på vei til Noresund for å redde en ekornunge som har blitt forlatt av moren sin. Ekornunger synes hun er enkle dyr å ha med å gjøre, de trenger noen dager eller uker med hjelp før de kan settes ut på et trygt sted og klarer seg selv i naturen.

Dyrebeskyttelsen Ringerike får inn mellom 15 og 20 ville dyr i løpet av et år. Vanligvis dreier det seg om rev, ekorn og rådyr, og de fleste får litt hjelp før de føres tilbake til sitt naturlige miljø.

LES OGSÅ: Disse svaneungene lever farlig – og velmente matere gjør det verre