(Romerikes Blad)

Når brukerne åpner Facebook på mobilen mandag, vil de bli møtt av en av to meldinger fra nettsamfunnet, skriver NRK.

På den ene, som sendes til de rundt 87 millionene som er rammet av CA-skandalen, vil det ifølge en skjermdump fra Facebook eksempelvis stå:

«Sarah, vi forstår viktigheten av å sikre dine data. Vi har fjernet appen This Is Your Digital Life, som en av dine venner brukte Facebook til å logge seg på. Vi gjorde dette fordi nettstedet kan ha misbrukt deler av din Facebook-informasjon gjennom å dele den med et selskap kalt Cambridge Analytica».

Den andre vil inneholde en generell oppfordring om å gjennomgå appene man har knyttet til facebookkontoen sin og hvilken informasjon den har tilgang på, ifølge NRK.

Nettgiganten Facebook er i gang med storrengjøring etter massiv kritikk i kjølvannet av CAs innsamling av informasjon fra 87 millioner, i hovedsak, amerikanske brukere. Ifølge selskapet kan opptil 37.500 nordmenn være rammet.

Informasjonen har blitt brukt til å utarbeide en programvare som kunne forutsi og påvirke velgernes valg under presidentvalget i USA, og analyser av materialet ble solgt til blant annet Donald Trumps valgkampstab.

Fakta om Cambridge Analyticas datainnsamling fra Facebook:

* I midten av mars ble det kjent at det britisk-baserte dataanalyseselskapet Cambridge Analytica (CA) hadde samlet inn personopplysninger om 50 millioner Facebook-brukere.

* CA solgte analyser av materialet til blant andre Donald Trumps valgkampstab.

* 4. april opplyste Facebook at opp mot 87 millioner brukere var berørt.

* Facebooks regler tillater ikke at en tredjepart bruker data til kommersielle formål. Grunnlegger Mark Zuckerberg innrømmet i slutten av mars at Facebook hadde gjort feil.

* 11. april skal Zuckerberg forklare seg i en høring i den amerikanske Kongressen. Det britiske parlamentet og EU-parlamentet har også bedt Zuckerberg stille til høring, men har ikke fått positivt svar.