Foredrag om antropocen – menneskets tidsalder

Leif Grenager Koch og Hadeland Museumslag inviterer til årsmøte.

Leif Grenager Koch og Hadeland Museumslag inviterer til årsmøte. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Hadeland museumslag har årsmøte tirsdag. Dit kommer geolog Henrik H. Svensen med foredraget «En røff guide til Antropocen».

DEL

Tingelstad: Svensen er spesialist på miljøendringer og masseutryddelse av arter.

– Antropocen er betegnelsen på tiden etter 1950, da menneskene virkelig har satt spor etter seg på jorden. Vår utnyttelse av jorden er omfattende og har ført til store landskapsendringer. Hva med gruvedrift og produksjon av alle stoffene som trengs til våre mobiltelefoner, iPoder, datamaskiner, batterier, solcellepaneler etc. Hva med flom og tsunamier, jordskjelv og skred og breer som smelter? Er det vår skyld? Hva med CO₂-innholdet i atmosfæren? Ja og hvor ble det av ozonhullet, er det der fortsatt, skriver Leif Grenager Koch i museumslaget i en pressemelding.

Spørsmålene er flere.

– Er det vi som styrer klimaet, eller er det sol og måne og store havstrømmer? Vi er blitt mange, veldig mange siden vi vandret ut fra Afrika for 100.000 år siden. Dagens forbruk av natur er ikke bærekraftig. Fisk og hval, og kuene våre her hjemme eter plastsøppel! Hva med maten vår? Hva vil framtiden bringe? Jeg lærte at nåtiden er nøkkelen til å forstå fortiden, men fortiden er også vår guide til framtiden, fortsetter Koch.

– Naturen og vår kultur henger uløselig sammen. Vi er helt avhengige av naturen rundt oss, og hele vår teknologiske utvikling er avhengig av råstoffer fra berggrunnen under oss. Er mennesket virkelig blitt en naturkraft som kan sammenliknes med et meteorittnedslag, fortetter han.

Randsfjordmuseene vil i 2017 åpne utstillinger med forskjellige vinklinger mot Antropocen ved sine fire museer. 

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags