Gå til sidens hovedinnhold

Byr på 78 turer til lands og til vanns

Artikkelen er over 4 år gammel

– Vi mangler vel bare svømmeturer, sier lederen i DNT Hadeland med et smil. I 2017 tilbyr de 78 turer til fots, på sykkel, ski, skøyter, truger og med kajakk.

GRAN: Turlagsleder Amund Bø tror årets turprogram skulle favne de aller fleste. 12. februar starter de med vintertur til Granavollen. I løpet av året har de 49 turer for voksne og 29 for barn. Tilbudet spenner fra turer i kulturlandskap, til skog, fjell, og padleturer.

Hadeland Turlag har i år skiftet navn til DNT Hadeland. På landsbasis har DNT (Den Norske Turistforening) 290.000 medlemmer. Hadelands del er 1240 medlemmer, og tallet stiger jevnt og trutt. Men det er ikke bare medlemmene som kan være med på lagets turer.

Trenger ikke være medlem

– Alle kan delta, medlem eller ikke, sier Bø.

Et ønske lederen for laget har, er å få med flere av våre nye landsmenn og -kvinner på tur.

– Både «Stupedamene» og «Verdens gutter» har fått turprogrammet, og vi håper mange blir med på turene våre, sier Amund Bø.

 

I programmet som distribueres i disse dager, er turene vist med nye graderinger: "grønn vandrer" tilsvarer enkel, blå er middels, rød krevende og svart tilsvarer ekspert.

– Alt fra dem som liker å gå litt, til de som kan gå lange turer i fjellet, sier Bø.

Programmet kommer i postkassa til medlemmene, men det er bare å følge med i lokalavisen, på hjemmesiden og på Facebook, forteller DNT Hadeland-lederen.

– Noen nyheter i år?

– Vi skal ha topptur med ski i mai, til 2000-metertoppen Rasletind i Jotunheimen. Vi vil ha tre fjellturer i år, men ellers går det aller meste her i bygda. Vi har til sammen rundt 50 turledere som kan bidra med mye lokalkunnskap og historie, og turdeltakerne kommer på mange steder de ikke ville kommet alene.

– Hvor ofte har dere turer?

– Vi begynner programmet i februar og slutter i oktober, og i en stor periode har vi turer både onsdager og søndager.

Barnas Turlag er en del av DNT. De har også nyheter å by på.

– De har innført «tøffingturer», og i år skal de gå Bukkelægeret sammen med DNT Bergen, og juvvandring i Kjøsterudjuvet ved Drammen, forteller Bø. Ellers vil tilbudet til de yngste blant annet inneholde teatertur, gardsbesøk og overnattingsturer i lavvoer. De er også flinke til å benytte turlagets egen hytte, Kjørestua på Sagvollen.

Medisin på grønn resept

Et av målene til DNT Hadeland er å bidra til bedre helse og livskvalitet gjennom friluftsliv. I den sammenheng er de glade for at Stortinget har bedt regjeringen om å utarbeide en handlingsplan for å styrke friluftslivets rolle i folkehelsearbeidet.

Stortinget har også anslått en pris på hvor mye friluftslivet gir i gevinst til helse og trivsel.

«Den antatte verdien er stipulert til 80 milliarder kroner. Dette betyr at det arbeidet DNT Hadeland, sammen med alle andre friluftsorganisasjoner, legger ned i form av frivillig arbeid med å få folk ut i naturen, støttes fullt av Stortinget», skriver Amund Bø som synes det er hyggelig å ha landets folkevalgte i ryggen. «Vi produserer medisin på grønn resept», skriver han.

Og "medisinen" blir produsert på dugnad. 2970 dugnadstimer på ett år, var siste registrering. Noe av dette arbeidet består i å vedlikeholde og rydde de 196 kilometerne med blåmerkede stier som DNT Hadeland har ansvar for.

LES MER: En selfie for turlaget

LES MER: Sjekk om ditt lag/din forening får pengegave

Alltid oppdatert!

Få varsler om siste nytt – direkte på mobilen! Last ned appen hadeland.no!

App for Android finner du her.

App for iPhone/Apple finner du her.

Gi tillatelse til at appen sender deg varslinger. Da får du de viktigste nyhetene så fort de er klare!

 

Kommentarer til denne saken