Gå til sidens hovedinnhold

Kraftig nedgang i skolefraværet

Artikkelen er over 3 år gammel

Fraværet på videregående skole går kraftig ned. Høyre mener de nye fraværsreglene fra i fjor høst er årsaken.

HADELAND: Nye tall fra Utdanningsdirektoratet viser at fraværet har gått ned med 40 prosent i landsgjennomsnitt. I Oppland går fraværet ned med 50 prosent. Hadeland videregående skoles nedgang ligger på landsgjennomsnittet.

I fjor høst innførte regjeringen en fraværsregel som sier at man ikke kan ha mer enn 10 prosent udokumentert fravær for å få karakter i et fag. I tillegg er det en skjønnsgrense opp mot 15 prosent, hvor rektor kan vurdere om det likevel er grunnlag for å gi karakter i faget.

LES OGSÅ: Rektor og elevrådsleder synes reglene fungerer

Innføringen av en fraværsgrense vil i første omgang gjelde i en periode på tre år, og det er iverksatt et forskningsprosjekt som skal se på konsekvensene av regelendringene.

– Krav er å bry seg

– Jeg mener at det å stille krav er å bry seg. Når vi vet at læreren er så viktig for elevers læring, må vi også stille krav til at elevene er der læreren er, hvis ikke får gode lærere mindre betydning, kommenterer Kari-Anne Jønnes, leder i Oppland Høyre.

LES OGSÅ: Fraværet ned med 29 prosent på Hadeland videregående

– Det er gledelig å se at fraværet har gått ned med hele 50 prosent i Oppland. Det viser at elevene er mer til stede, færre faller fra og det foregår mer læring. Ikke alle gode og effektive tiltak koster penger, og fraværsgrensen er et godt eksempel på det. Dette er nye ideer og bedre løsninger i praksis som alle er tjent med, sier Jønnes.

LES OGSÅ: Fraværsgrensa fungerer!

– Gledelig nedgang

Nedgangen på landsbasis er 33 prosent dersom man måler fraværet i antall timer. Også andelen elever som slutter i løpet av skoleåret gikk ned forrige skoleår, ifølge tallene fra Utdanningsdirektoratet.

LES OGSÅ: Ulike meninger om fraværsgrensa

– At fraværet kom til å gå ned for dette skoleåret, har vært forventet. Men det er gledelig at også andelen elever som ikke har fått vurdering i minst ett fag går ned. Dette var en av advarslene til fraværsgrensens motstandere, poengterer Oppland Høyres leder.

– Positivt i seg sjøl

Assisterende rektor Stein Olaf Nordli-Henriksen ved Hadeland videregående skole kommenterer at skolen merker nedgang i fraværet.

– Det er positivt i seg sjøl. Nedgang i fravær ved skolen kan også ha noe sammenheng med de nye fraværsreglene å gjøre. Ut over det ønsker jeg ikke å kommentere saken, sier han.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.