Magne Gundersen er forbrukerøkonom i Sparebank1 og kjent fra TV3-serien «Luksusfellen».

Onsdag kom han med økonomitips til elever ved Hadeland videregående skole, under to samlinger i kultursalen. Lokalbanksjef Bjørg Skogli ønsket velkommen.

– Økonomi er viktig også i deres alder. Flere av dere har fått utgifter og om ikke så lenge flytter dere hjemmefra. De som har lagt økonomiske planer får det lettere, sa Skogli før Magne Gundersen tok ordet.

Betalingsanmerkninger

Magne Gundersen viste først til hva betalingsanmerkninger er og hva som er konsekvensene. Over 230.000 nordmenn har slike anmerkninger. Statistikk viser at et 50-talls personer mellom 18–24 år i Gran har betalingsanmerkninger.

– Med konsekvenser at de ikke får lån, kreditt, avbetalingsordninger, eget mobilabonnement og muligheter til å leie bolig, pekte Gundersen på, som noen konsekvenser.

– Kan en anmerkning gå vekk, spurte en elev fra salen.

– Ikke før man har gjort opp for seg. Da er summen som betales kanskje det dobbelte av den man opprinnelig skyldte, sa Gundersen.

Budsjett og planlegging

Gundersen rådet ungdom til å sette opp budsjetter og å spare i BSU. Dessuten advarte han mot «lommetyver».

– Det er småutgiftene, summene dere ikke tenker over, som for eksempel 30 kroner hver skoledag på boller og brus. Det blir 5.700 kroner årlig, «bare» i boller og brus, viste Gundersen.

Han rådet også elevene til å planlegge bilkjøp godt.

– Kjøper dere bil så er det kanskje andre ting dere må prioritere bort for å ha råd til å ha bil, sa Gundersen.

– Veldig nyttig

– Det var lærerikt og veldig nyttig. Det var bra å for eksempel få innblikk i BSU og sparing, sa elevene Julie Vestengen (18) og Hanna Storvoll (17) fra Lunner etter «luksusfelletimen».

– Gundersen klarte å gjøre økonomi spennende og morsomt som tema. Vi bet oss også merke i rådet om å unngå «lommetyver». Og om bilkjøp. Han tok opp mange nyttige ting for oss, fortalte Hanna og Julie.