Innbyr til klatring

HENGER HØYT: Jakob Arvesen og Mari Olerud har klatret opp til taket i idrettshallen ved Hadeland videregående skole. De lar seg ikke skremme av høyden på over sju meter.

HENGER HØYT: Jakob Arvesen og Mari Olerud har klatret opp til taket i idrettshallen ved Hadeland videregående skole. De lar seg ikke skremme av høyden på over sju meter.

Artikkelen er over 3 år gammel

Har du lyst til å prøve deg i klatrevegg? Det får du mulighet til på Hadelandsmessa.

DEL

Hadelandsmessa har i år et ekstra fokus på barn og unge, og lar blant annet publikum prøve seg i klatreveggen.

Klatregruppa i Gran IL stiller med tre utøvere som står på golvet og sikrer personen som går opp.

– Vi setter sikkerheten i høysetet, og jeg garanterer at det er helt ufarlig, sier Mari Olerud.

Hun forteller at når klatreren er oppe i veggen, er alt opp til vedkommende selv. Men hvis noen får den store skjelven på grunn av høyden, sender de en erfaren klatrer opp som får klatreren ned igjen.

Klatregruppa i Gran IL ble stiftet i september i fjor og teller tolv medlemmer. Treningen foregår i idrettshallen ved Hadeland videregående skole. Mari Olerud er leder og en av de aktive klatrerne.

– Det finnes konkurranser for klatrere, og Norge har en utøver i verdenstoppen. I Gran IL er vi en gjeng hobbyklatrere som dyrker sporten vår fordi det er gøy og gir avkopling, sier Mari Olerud.

Kurs i klatring

Olerud sier at ett av målene ved deltakelsen på messa er å skaffe flere medlemmer.

– Vi har som mål å holde et klatrekurs på Gran en gang til våren. Kurset er obligatorisk for å få sikringskort. Uten dette kortet blir man avvist på steder hvor man bedriver klatring, sier hun.

Ifølge Olerud er et klatrekurs også nyttig for dem som klatrer i fjell.

– Har man lært de nødvendige sikkerhetsprosedyrene, kan man sette et sikringspunkt på toppen og rappellere ned. Klatring er for øvrig ingen dyr sport, og kan utøves av folk i alle aldre fra barn til godt voksne. Man trenger en sele, og helst ha eget tau, og klatresko er nødvendig for å få feste, sier Olerud.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags