Vil ha mer lokale råvarer

MØLLA SPISERI: Sten Erik Tanum er opptatt av at alle sanser skal tilfredsstilles og at gjestene skal få en opplevelse rundt måltidet. Bak sees Elida Syversen, en av elevene ved kokkelinja på Hadeland videregående som har utplassering en gang i uka i Mølla Spiseri. I tillegg har hun vakter annenhver helg.  – Her lærer jeg mye, fastslår hun.

MØLLA SPISERI: Sten Erik Tanum er opptatt av at alle sanser skal tilfredsstilles og at gjestene skal få en opplevelse rundt måltidet. Bak sees Elida Syversen, en av elevene ved kokkelinja på Hadeland videregående som har utplassering en gang i uka i Mølla Spiseri. I tillegg har hun vakter annenhver helg. – Her lærer jeg mye, fastslår hun.

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

"Hadeland ligger så midt i smørøyet som det kan få gjort. For det første har du det fantastiske kulturlandskapet. Du kan gå rett inn i Marka. Setter du deg i bilen er det 35 minutt til Gardermoen, en time til fjellet, noen få minutt til de flotteste skiløyper, og «sjøen» har du jo allerede». På Hadeland har vi Norges største nærmarked for mat. Tenk hvor heldige vi er."

Sten Erik Tanum i Mat for sansene kunne lett tatt på seg hatten «Hadelandsambassadør», men det er mannen under kokkelua vi først og fremst har planlagt en prat med foran Hadelandsmessa. Skjønt ting henger sammen. Tanum brenner for at mangfoldet av matproduksjon på Hadeland skal kunne stå fram og lyse, og bygge et navn å være stolt av.

Det skjer veldig mye bra rundt på Hadeland, fastslår matgründeren i Gran som har tiårsjubileum med sitt cateringfirma og kokketjenester, og snart et halvt år bak seg med restauranten Mølla Spiseri midt i Gran sentrum.

– Det for eksempel Olav Lie-Nilsen har gjort på Thorbjørnrud er fantastisk bra, sier Tanum og trekker også fram Pølsemakeren i Brandbu og Kaja Vang på Oldemors karjol i Jevnaker som eksempler.

– Vi skal ikke være redd for konkurranse. Vi må gjøre hverandre gode, og vi trenger enda flere, sier han.

Tapas og is i gammel mølle

Selv startet den 51 år gamle kokken restaurant i den gamle Ballangrudmølla i Gran i mai i år, med tapasretter og is som spesialitet.

At «tapas er ikke medda'» ble nok hørt fra noen sindige karfolk i begynnelsen, men responsen på det nye tilskuddet har vært stor.

– Jeg er veldig takknemlig for hvordan vi er blitt mottatt, sier Tanum og røper samtidig at restauranten vil komme til å satse også på buffé på fredager og lørdager.

Tanum satser på å kunne bruke mer av lokale råvarer både av grønnsaker og kjøtt framover i den grad det lar seg gjøre. Ølet er ekstremt kortreist – fra etasjen nedenunder der Hadeland Håndverksbryggeri holder til.

Isen er et eget kapittel. Kokken drister seg til å hevde at de har Norges beste is – og påpeker: ikke iskrem. Isen lager han nemlig av melk, ikke fløte.

Studerer i Italia

– Vi gjør alt fra bunnen av. Pasteuriserer og homogeniserer, sier Tanum som er autorisert til å lage meieriprodukter i Europa. På vinterstid studerer han i Bologna i Italia, og når han holder Mølla stengt en måned i januar, reiser han dit for å fortsette studiene. Målet er en master på is.

– Det er intensivt og fryktelig moro, sier han og kan fortelle at en av foreleserne ble verdensmester i Lyon blant annet på is.

Tanum samarbeider med kokkelinja på Hadeland videregående og har tre elever på utplassering på kjøkkenet. De er også med på å utprøve nye istyper. Som i all annen matlaging er det viktig å bruke ordentlige råvarer.

– Vi bruker blant annet jordbær fra Egge i Røykenvik. Blåbær og tyttebær til is plukker jeg sjøl. Du kan lage is av kaffe, juice, ja egentlig av alt, sier Tanum som har flere spennende is-planer på gang.

Som firmanavnet Mat for sansene sier, er Tanum opptatt av at maten ikke bare skal smake fortreffelig. Alle sanser skal tilfredsstilles, og du skal få en opplevelse rundt måltidet. Han vil løfte opplevelsen ved å presentere varen: hvor grisen kommer fra, hvor grønnsakene er dyrket, og håper stadig mer vil kunne stedfestes til Hadeland.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags