Lokalmat fra Hadeland i vinden

NYSKAPING: Osteproduksjon på Thorbjørnrud Hotell, her kjøkkensjef Mats Höglind. Foto: Marit Skjøtskift

NYSKAPING: Osteproduksjon på Thorbjørnrud Hotell, her kjøkkensjef Mats Höglind. Foto: Marit Skjøtskift

Artikkelen er over 3 år gammel

Lokalmat fra Hadeland gjør seg bemerket, og blir satt pris på – bokstavelig talt. På helgens Hadelandsmesse er lokalmat også i fokus.

DEL

På starten av dette året representerte Thorbjørnrud Hotell og Hadeland Viltslakteri Norge under Grüne Woche i Berlin. I høst ble matentusiast, bonde og hotelleier Olav Lie-Nilsen kåret til årets lokalmatgründer. Og nå er viltslakteriet på nytt tatt ut til Berlin i 2017, sammen med Hemlaga på Næs. Du kan trygt si det svinger rundt lokalmat fra Hadeland.

Når Hadelandsmessa i år har en ekstra satsing på lokal mat og serveringssteder, har alle de tre en selvskreven plass, i tillegg til andre dyktige, lokale mataktører.

Blå ku fra eget ysteri

I «Food court» i messehallen kan publikum blant annet smake Thorbjørnrud Hotells mest profilerte produkt det siste året: ost. Hotellet tømte ut vannet i det gamle, nedslitte svømmebassenget og bygde opp et flunkende nytt ysteri.

Blåmuggosten deres var med, og ble tatt godt imot, på årets Grüne Woche-messe, og blir selvsagt også med på Hadelandsmessa.

– Vi vil ha med både «Blå ku» og cheddar, ved siden av egenprodusert salamipølse og fårepølse, forteller kjøkkensjef Mats Höglind.

Hotellet har som mål å være mest mulig selvforsynt med mat. Melk og kjøtt får de fra hotelleier Lie-Nilsens gård i Gran. De henter grønnsaker fra hotellets egen kjøkkenhage. Og de yster og utvikler altså sin egen ost.

Matgründer Olav Lie-Nilsen trekker alltid fram innsatsen til sine medarbeidere, også da han ble tildelt gründerprisen. Höglind, som har jobbet tett med ham i mange år, berømmer på sin side hotelleierens visjoner, ståpåvilje og gjennomføring.

– Olav har en visjon og en ambisjon om at vi skal være det beste mathotellet i Norge. Han har et enormt pågangsmot, og er tro mot konseptet, fastslår han.

Viltslakt: Tor Egil Torp og Ramona NarvesenFoto: Marit Skjøtskift

Viltslakt: Tor Egil Torp og Ramona NarvesenFoto: Marit Skjøtskift

Vilt fra vestsida

På vestsida av Randsfjorden ligger Hadeland Viltslakteri, som siden 1997 har tatt inn hjort- og elgslakt og produsert pølser etter egen oppskrift. De er et fast innslag på Hadelandsmessa med sine populære varer, og i år står også spekepølser og karbonade på serveringsmenyen.

Tor Egil Torps bedrift blir lagt merke til, langt utenfor Hadeland. For andre året deltar de på Grüne Woche i Berlin i januar.

– Tyskerne er veldig interessert, spesielt i elgproduktene, forteller Torp. Her hjemme er de nå blant annet sterkt inne på Hadeland Glassverk, både i Høvdinghallen og på Kokkestua.

– Det er blitt en viktig kanal for oss, sier Torp. Andre nye markeder er veikroer som har begynt å satse på vilt, og de skjærer og selger lokal utegris, blant annet fra Nordby gård i Jevnaker. For tredje året skjærer de også for Brimi Sæter i Lom.

Eplehøst: Epledyrker og saftprodusent Mari Sangnæs, Hemlaga på NæsFoto: John Erik Thorbjørnsen

Eplehøst: Epledyrker og saftprodusent Mari Sangnæs, Hemlaga på NæsFoto: John Erik Thorbjørnsen

Hemlaga saft og julekaker

Mari Sangnæs i Hemlaga på Næs representerer Mat for Hadeland på messa. Hun er glad for det ekstra fokuset lokalmat får på årets messe.

– Det var jo det messa var til å begynne med; da var det mat, bioenergi og reiseliv, forteller hun. Glad er hun også for at messehelga i år har blitt skjøvet litt nærmere jul enn i fjor, med tanke på julebaksten hun byr på. Det blir i hvert fall sju slag, lover hun.

Den store epleprodusenten i Røykenvik har selvsagt også med saft fra eget gardspresseri. Eplehøsten har vært god; nesten en dobling fra i fjor, og saftpressa går på høygir.

– Det er også veldig hyggelig at så mange privatpersoner har funnet vegen til oss med eplene sine. Vi leiepresser for dem, forteller hun. Safta fra Sangnæs' egen eplehage blir solgt til restauranter, gardsmatbutikker rundt i landet, til Bondens Butikk og Bondens Marked i Oslo, noen forretninger på Hadeland, og fra Hemlaga på Næs sitt eget utsalg på garden.

Food court

Hadelandsmessa satser i år ekstra på lokal mat, og har etablert et eget «Food Court» i messehallen.

Her er en egen restaurant, omkranset av stands/boder fra sju matutstillere. Hit kan publikum gå og kjøpe det de vil spise og drikke.

De sju som har plass i Food Court er:

Thorbjørnrud Hotell

Hadeland Viltslakteri

Hadeland Håndverksbryggeri

Mat fra Hadeland

Mat for sansene

Landbruket på Hadeland

C'Imperial

GRÜNDER: Årets lokalmatgründer Olav Lie-Nilsen. Foto: Vidar Sandnes

GRÜNDER: Årets lokalmatgründer Olav Lie-Nilsen. Foto: Vidar Sandnes

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags