Utfordringer med skiutfart og parkering

PARKERING: Slik så det ut ved Stryken lørdag 17. februar.

PARKERING: Slik så det ut ved Stryken lørdag 17. februar. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Mange ønsker å gå på ski på Hadeland. Det kan tidvis bety parkeringsutfordringer for bilistene.

DEL

LUNNER: Harestuvatnet er et populært område for lokalbefolkningen, for skigåere, skøyteløpere og turgåere. Neste uke er det vinterferie med muligheter for å komme seg ut.

På Harestua er det parkeringsplass ved Shell, og plasser ved Harestua kro, i tillegg til noen plasser mot Harestuvatnet. Lenger sør, ved Stryken, har det de to siste helgene blitt parkert langs fylkesveg 16. Det blir fort fullt på p-plassen ved Stryken stasjon og bilister har valgt å parkere langs vegkanten. Enkelte helger har det vært så mange parkerte biler - på begge sider av egen ved Harestuvatnet - at det har oppstått trafikale problemer.

PARKERINGSPLASS: Sør for Harestua - og unna fylkesveg 16.

PARKERINGSPLASS: Sør for Harestua - og unna fylkesveg 16. Foto:

Utenfor vegbanen

– Fylkesvegen er forkjørsveg og parkering langs vegen må i så fall skje utenfor kanten av vegbanen, påpeker Alf Erik Hagebakken, politiførstebetjent og trafikkansvarlig ved Gran og Lunner lensmannskontor.

Generelt gjelder Trafikkreglene paragraf 17 i forhold til parkering.

FAKTA:

Paragraf 17

I paragraf 17, om stans og parkering, heter det blant annet:

1. Det er forbudt å stanse a) i uoversiktlig kurve, i tunnel, på bakketopp eller på annet uoversiktlig sted, b) i vegkryss eller nærmere enn 5 meter fra vegkrysset, c) helt eller delvis på fortau, gangveg eller sykkelveg, h) på vegutvidelse for holdeplass for buss, eller nærmere enn 20 meter fra offentlig trafikkskilt for slik holdeplass.

2. Det er forbudt å parkere a) foran inn- eller utkjørsel og b) på møteplass i vegens hele bredde så langt kjørebanen er utvidet.

3. På forkjørsveg med høyere fartsgrense enn 50 km i timen er det forbudt å parkere på kjørebanen.

- Fra tid til annen oppstår det utfordringer med tanke på stans og parkering når en større mengde mennesker skal på samme sted til samme tid, som under ferieutfart. Trafikkreglene gjelder uansett, men politiet tilstreber å bruke lempelige midler som muntlig advarsel, men reaksjonen kan bli gebyr og borttauing hvis parkeringen åpenbart er trafikkfarlig, opplyser Hagebakken.

- Ulovlig parkering langs veger hvor det kjøres med store kjøretøy som trailere og busser, kan være meget farlig da tyngre kjøretøy trenger lengre stoppstrekning, tilføyer Hagebakken.

VÆRET:

Vinterferieværet

I helga er det meldt 1 til 4 minusgrader og stort sett pent vær.

Mandag og tirsdag er det meldt overskyet på Hadeland, med litt snø mandag.

Onsdag og torsdag til uken er det meldt lettere vær og sol.

Kilde: yr.no

Politiet har tidligere i februar vært på Harestua, og særlig helga 11.–12. februar var det smått kaotisk når det gjaldt parkering og framkommelighet langs fylkesvegen. Sist helg virket det som mange bilister hadde tatt hensyn til dette, med unntak av en del biler som lørdag og søndag sto langs vegen forbi Stryken.

LES OGSÅ: Politiet: – Ikke parker bilen langs Harestuvatnet

Parkering

Myllaområdet er også populært for skifolket. I travle helger er det gjeldende envegskjøring langs Vestbygdvegen opp til Mylla, mens trafikk ned igjen skal skje langs fylkesveg 20 om Grua.

LES OGSÅ: Venter storinnrykk til helgen – innfører envegskjøring

På Mylla er det to utfartsparkeringsplasser, mot avgift, ved Mylla dam. Dessuten er det parkeringsplass ved Svartbekken langs Vestbygdvegen. Det er også avgiftsbelagt parkeringsplass ved Svea, like ved det som er badeplass på en annen årstid enn denne.

Brovoll er også populært for tilreisende skiløpere. Statens vegvesen har en parkeringsplass det er rift om nærmest E16, mens Lunner Almenning har en større avgiftsbelagt parkeringsplass litt lenger inn på området nord for E16.

PARKERING: Kasper Andresen brøyter p-plassen ved Lygnasæter.

PARKERING: Kasper Andresen brøyter p-plassen ved Lygnasæter. Foto:

Utfart Lygna

Ved Lygnasæter er det godt med parkeringsplasser og onsdag brøytet Kasper Andresen plassen for nysnøen som hadde falt. Andresen anslår at det falt omlag 10 centimeter og det er godt skiføre.

LES OGSÅ: Hurtig vegutvidelse på Lygna

- Her er det plass til 400 biler. I tillegg brøyter vi ei av myrene som ble brukt til parkering under NM, så det bør ikke være utfordringer med å få plass, sier Kasper Andresen, skog- og eiendomssjef i Brandbu og Tingelstad Almenning.

SKISPOR: For skigåere er Lygna ett av mange alternativer på Hadeland i vinterferien.

SKISPOR: For skigåere er Lygna ett av mange alternativer på Hadeland i vinterferien. Foto:

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags