Investor ler av elbil-veksten: – Ikke så mye å skryte av

SATSER PÅ EGENHÅND: Tor Olav Trøim satser for tiden på oljerigger, gass og gjødselskapet Yara.

SATSER PÅ EGENHÅND: Tor Olav Trøim satser for tiden på oljerigger, gass og gjødselskapet Yara. Foto:

– Vet du hva andelen elbiler av den totale bilparken i 1905 var? Den var 30 prosent. Vet du hva den er nå? Én prosent! Det har ikke akkurat vært så stor vekst, sier Trøim spøkefullt.

DEL

– Jeg unner John alt godt, men vi har ikke snakket sammen på fire år, så jeg har ikke noe forhold til han lengre, sier investor Tor Olav Trøim til Nettavisen.

Trøim er på Paretokonferansen på Holmenkollen for å snakke om selskapene Golar LNG og Borr Drilling, to selskaper han har bygd opp etter bruddet med John Fredriksen i juli 2014. 

Bygde opp giganter

I den perioden har det altså ikke vært noe kontakt mellom Fredriksen og han tidligere «høyrehånd» Trøim, som sammen bygde opp selskaper som oljerigg-giganten Seadrill og verdens største produsent av oppdrettslaks, Marine Harvest. Aksjeposten i opprettselskapet, som Trøim spilte en svært sentral rolle i, er Fredriksens største eierandel.

– Jeg skal ikke gå i detalj om hvorfor jeg sluttet hos Fredriksen, men når man har jobbet sammen i 19 år, så blir man kanskje lei hverandre etter hvert, sier Trøim, som understreker at han har lært mye av Fredriksen.

– Jeg hadde moro der i femten år, skikkelig moro. De fire siste årene var kanskje ikke like moro, sier Trøim.

Fredriksens utspill mot Trøim i media har heller ikke falt i god jord. Spesielt har Fredriksen gitt Trøim mye av skylda for at krisen i Seadrill, som måtte søke om konkursbeskyttelse i fjor. Det ble dyrt for Fredriksen.

– Han har jo gått ut og sagt at han er veldig glad for at han er kvitt meg og at ville vært femti milliarder rikere hvis jeg ikke hadde vært der, så da ..., sier Trøim.

LES OGSÅ: Norsk forskning kan gi elbiler med 1000 kilometers rekkevidde

Skammer seg 

Siden bruddet med Fredriksen har Trøim bygd opp en større portefølje av selskaper han satser på, blant annet innen gass.

– Da jeg sluttet hos Fredriksen, var ambisjonen å gjøre noe med gass. Det har et utrolig potensial, sier Trøim. 

Han har investert mye i selskapet Golar LNG, et rederi som frakter flytende gass, selv om han ikke er fornøyd med utviklingen i selskapet. I motsetning til resten av Trøims investeringer siden bruddet med Fredriksen, har det gått helt feil vei for Golar.

– Jeg skammer meg over utviklingen til Golar. Vi har tapt halvparten av pengene til aksjonærene, inkludert med selv. Selskapet har vært litt for komplisert, og vi har ikke levert på en del ting. 

– Men nå har vi begynt å levere, og det tror jeg investorene vil se. Jeg ser mange av de samme mulighetene er som jeg så med oppdrettslaks da vi bygde opp Marine Harvest, sier Trøim.

Han mener nemlig gass burde være en større trussel for olje enn elbiler og skiferolje i USA.

– Jeg tror Saudi-Arabia bør tenke på olje enn at Permian (skiferoljefelt i USA, red.anm.) eller at elbiler blir så stort problem, sier Trøim.

Ler av elbilvekst

Han påpeker spøkefullt at elbiler også tidligere har vært populært.

– Vet du hva andelen elbiler av den totale bilparken i 1905 var? Den var 30 prosent. Vet du hva den er nå? Én prosent! Det har ikke akkurat vært så stor vekst, sier Trøim og ler. 

– På 110 år er markedsandelen din ned 29 prosentpoeng. Det er ikke akkurat så mye å skryte av.

Han er imidlertid raskt med å understreker at han ikke tror elbiler vil være en like stor fiasko nå som i 1905.

– Når batteriteknologien kommer, så blir det sikkert bra med elbiler, men du snakker om så forsvinnende små tall. Det som er mer interessant er lastebiler, som er 20 millioner fat, en femtedel av oljeforbruket i verden. Det markedet er lagt opp for å bli tatt av LNG. Det vil være en revolusjon, sier Trøim.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags