Julehandel med klem på kjøpet

JULEKLEM: - Det er fantastisk at sånne som Vigdis skaper slike messer, sier Hanne Merete Falck som ble mottatt med klem og smil av Vigdis Braastad på julemessen.

JULEKLEM: - Det er fantastisk at sånne som Vigdis skaper slike messer, sier Hanne Merete Falck som ble mottatt med klem og smil av Vigdis Braastad på julemessen. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

«Åh, heeeei!» Etter det helhjertede gledesutbruddet, vanker det klem. Julemesser er ikke helt som andre gavekjøpesteder når det kommer til den personlige touchen.

DEL

Snøfnuggenes fallskjermdivisjon invaderer Braastad Gård denne lørdagen, for åpningen av helgas julemesse. Det andre i sin rekke på gården, og Vigdis Braastad har forsiktig trua på at det kan bli en tradisjon, når hun lørdag åpnet messen som varer hele helga.

– Det er andre året jeg arrangerer det nå, men det er koselig og fint å få med flere til å selge varene sine her, sier hun.

 

Bredt vareutvalg

Allerede i inngangsdøra gjøres det klart at dette bør bli en tradisjon. Lydene av «så fint!» og «se her!» lister seg langs treverket og ut i novemberværet, og innafor døra står Eva Breivik og svarer på spørsmål fra nysgjerrige frøkner. Vareutvalget er av det mer velduftende slaget, og en av frøknene i aldersbestemt klasse mener bestemt at ting er «altfor fine til å bruke a`gitt». Men det handles lell.

– Det er andre året jeg er med, og det er litt rart å tenke på at jeg var med Vigdis i fjøset her da jeg var lita og hjalp til å melke, sier Eva om den ombygde låven på gården.

Hun er en av flere venninner som er blitt invitert til julemessa, og selv håper hun det blir en tradisjon. Rett og slett fordi det er trivelig.

– Det er godt å bli kjent med andre, men også handle ting og gaver du ikke finner på kjøpesentra. Her er alt enten håndlaget eller i meget begrenset antall, og det er kanskje litt mindre stressende enn å gå på et stappfullt kjøpesenter, sier hun.

 

Anti-stress

Det rusler og tusles mellom gaver og kaker, klær og krem og ingen kolliderer i gangen fordi de går med 45 graders nakkeknekk og tunnelsyn mot telefonen. Det dunster kaffe og gjærbakst. I et hjørne sitter en avslappet Elisabeth Heimdal Gruer og jobber med knivene hun har til salgs.

– Da jeg begynte med dette, sa gamlekara på kurset jeg var med på, at jeg aldri skulle blande farger, sier hun.

BRUKSKUNST: Det er ingen tvil om at de virkelig personlige gavene kan være noe lettere å finne på ei julemesse.

BRUKSKUNST: Det er ingen tvil om at de virkelig personlige gavene kan være noe lettere å finne på ei julemesse. Foto:

– Så selvfølgelig gjorde jeg det. Hvis ikke stagnerer håndverket, selv om det er viktig å holde på tradisjoner også, men vi må tørre å prøve noe nytt, fortsetter hun.

Hun er også glad for at tradisjonen med julemesse- eller marked opprettholdes, som et alternativ til den vanlige julehandelen. Noe også kundene setter pris på.

– Vigdis er dyktig som får til ting som dette. Hun er kreativ og får til sånne ting. Rett og slett en driftig dame, sier Hanne Merete Falck som besøker julemessa for andre året.

Hun satser på flere år.

 

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags