Kreftforeningens sjekkdeg-kampanje: – 138.000 kvinner dropper å sjekke seg i godt voksen alder

DYRERE RØYK: Generalsekretær i Kreftforeningen Anne Lise Ryel ber om høyere pris på røyk.

DYRERE RØYK: Generalsekretær i Kreftforeningen Anne Lise Ryel ber om høyere pris på røyk. Foto:

Fra fylte 55 år synker andelen kvinner som sjekker seg mot livmorhalskreft. – Kan være livsfarlig, sier Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen.

DEL

Med noen års mellomrom får kvinner fra 25 til 69 år et brev fra Kreftregisteret hvor de blir oppfordret til å bestille en legetime og sjekke seg – for å forebygge livmorhalskreft.

– Kvinner fra 25 til 55 år har blitt flinkere til å sjekke seg, det er fantastisk og det må de fortsette med. Flere har unngått å få kreft. Dessverre ser vi at mange kvinner blir dårligere til å sjekke seg etter 55-årsalderen, og det kan være livsfarlig, sier Anne Lise Ryel i en pressemelding fra Kreftforeningen.

Nye tall fra Kreftregisteret viser at 71 prosent sjekker seg før fylte 55 år. Etter dette faller andelen jo eldre kvinnene blir. I aldersgruppen 55–69 år er det 67 prosent som tar livmorhalsprøve. Det betyr at 138.000 kvinner i denne aldersgruppen ikke sjekker seg som de skal.

Bekymret

En stor andel av dem som får livmorhalskreft får det etter de har fylt 55 år. Mange av dem har ikke fulgt Livmorhalsprogrammet. Det bekymrer ekspertene.

– Det er ikke ofte vi kan si at vi kan unngå å få kreft, men når det gjelder livmorhalskreft så kan vi i stor grad det. I Norge har vi et fantastisk Livmorhalsprogram som kan fange opp alvorlige celleforandringer før det utvikler seg til kreft. Men, programmet fungerer jo ikke hvis man ikke benytter seg av det., sier Ryel.

Ved å sjekke seg jevnlig reduseres risikoen for kreft med opptil 80 prosent.

Tar år å utvikle livmorhalskreft

Det er viruset HPV som forårsaker livmorhalskreft. De alle fleste blir smittet med HPV i løpet av livet, men kroppen kvitter seg oftest selv med viruset – litt som en ved en forkjølelse. Men hos noen kvinner kan smitten utvikle seg og føre til at vi utvikler alvorlige celleforandringer. Oppdages ikke dette, kan det utvikle seg kreft flere tiår senere.

– Det er grunnen til at kvinner får tilsendt #sjekkdeg-brevet til de er 69 år. Gammel smitte kan utvikle seg til kreft 10–20 år senere. Mange godt voksne kvinner har kanskje hatt samme partner i en årrekke og tenker at de ikke trenger å sjekke seg. Det er feil, sier Ameli Tropé, leder av Livmorhalsprogrammet hos Kreftregisteret, og legger til:

– Sjekker du deg jevnlig til du er 69 år, er sannsynligheten for å få livmorhalskreft veldig liten.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags