Ti år med Gro & Jo

TRADISJON OG NYSKAPING: Gro og Jo Lyngstad har drevet Grinakervev i ti år. Her viser Gro fram en av årets nye kåper. De er sydamenes design.

TRADISJON OG NYSKAPING: Gro og Jo Lyngstad har drevet Grinakervev i ti år. Her viser Gro fram en av årets nye kåper. De er sydamenes design.

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Gro og Jo Lyngstad forlot trygge bankjobber for å videreføre tradisjon og kultur. De har ikke angret.

Nå er det ti år siden "ungdommen overtok" på Grinakervev. Det vil de markere når de i helga deltar på Hadelandsmessa.

Grinakervev ble startet av Jos foreldre Elin og Kåre Lyngstad i 1989.

– Vi føler vi hadde veldig god hjelp av både Elin og Kåre i mange år, sier Gro Lyngstad som fortsatt bruker sin 80 år gamle svigermor som faglig samtalepartner.

Samtidig som de viderefører arbeidet, tenker de hele tiden nytt.

– Vi bruker stoffene på litt andre måter. Våre to sydamer er også veldig delaktige i produktutviklingen, forteller Gro. Selv om de tenker nytt, er busserullene og festdraktene fortsatt veveriets varemerke.

– Et felles trekk med vårt design gjennom alle år er en lek med gamle mønstre. Det er nye sammensetninger av gamle ting, sier Jo.

Arbeidskrevende og lystbetont er to stikkord paret bruker for å oppsummere sine år i bedriften. Noe som gjør arbeidet ekstra givende er alle de hyggelige kundene, sier Gro. Forholdet er gjensidig. Kundene snakker varmt om Grinakervev og tar ofte med besøk for å vise fram kulturbedriften. På omvisninger sier Jo ofte spøkefullt at «her ser dere Norges 5. største veveri, men også det minste». Flere er det faktisk ikke lenger, og Grinakervev er det eneste som driver både med hånd- og mekaniske vever. Men Jo og Gro er optimister og mener det absolutt fins et marked framover.

– Vi står for kvalitet. Innovasjon Norge har vist at de tror på oss, og det at vi stadig leverer til Oslo rådhus, gir et veldig godt signal, sier paret. De trekker også fram Glasslåven som er med på å gjøre Gran til et sted folk reiser til. Sammen med for eksempel Sysselgården, Lokstallen og Hemlaga på Næs, har de alle gjensidig hjelp av hverandre, sier de.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags