Gå til sidens hovedinnhold

Kristin (17) har hatt tilsyn med flere tusen sauer i sommer

Prøveprosjekt på Øståsen med utvidet beitetilsyn

Artikkelen er over 5 år gammel

I hele sommer har 17 år gamle Kristin Ulset kjørt skogsveger og gått stier for å se til sauene som beiter på Øståsen.

HENNUNG: Kristin er en av fire – to voksne og to ungdommer –som i sommer har hatt jobb med utvidet tilsyn av sau på beite på Grans østås. Oppdragsgiver er Gran sauebeitelag som har beiterett på allmenningene her. Kristin har hatt ansvaret for området mellom Gjøvikbanen og riksveg 4. Hvor mange sauer som er i hennes område, kan ikke eksakt tallfestes. Overskriften er et anslag som får stå for journalistens regning, men et par tusen er ikke langt unna, bekrefter Kjersti Andresen ved Landbrukskontoret for Hadeland. Til sammen har saueeierne i Gran sauebeitelag sluppet 9729 sau og lam på beite i sommer, opplyser hun.

Ikke ulveangrep i år

Det er Gran sauebeitelag som tok initiativ til å sette i gang tiltaket med ekstra tilsyn, opplyser Andresen. Det er i år første gang dette prøveprosjektet gjennomføres her.

– Bakgrunnen er at vi de siste tre årene har hatt ulveangrep, sier hun, men legger samtidig til at det ikke har vært noen angrep fra ulv mot beitedyr det siste året. Derimot har det vært to påviste tilfeller av sau tatt av gaupe i år, sier hun.

Kjører 6 mil om dagen

Kristin gjeter ikke sauene.

– Jeg er mer som en oppsynsmann, reiser rundt og ser om alt er normalt, sier hun.

– Hvis jeg ser noe uvanlig, sier jeg fra til en kontaktperson i sauebeitelaget eller til eieren av sauen. For eksempel hvis sauene er der de ikke skal være.

En gang har hun måttet ringe en saueeier om tap av sau.

– Jeg fant ei død søye som lå ene og forlatt. Men det var en helt naturlig død, ikke på grunn av rovdyr, sier hun.

– Hvis en hører oppjagede flokker, kan det være tegn på rovdyr, men heldigvis har det vært ganske rolig i sommer, legger hun til.

Kristin har jobbet siden starten av sommerferien og har sin siste dag med beitetilsyn i dag.

– Er det en sommerjobb du vil anbefale?

– Ja, absolutt. Det er en veldig fri jobb. En vanlig dag er på ca. fire og en halv time, og du kan selv velge om du vil ta det på morgenen eller ettermiddagen.

– Glad i dyr?

– Ja, veldig. Jeg bor på gard, og der har vi sauer og høner.

Kristins område er stort i utstrekning, og hun bruker scooter som framkomstmiddel på skogsvegene.

– I snitt kjører jeg 60 kilometer om dagen. Men det er masse gåing i tillegg. Jeg får trim på kjøpet. Og jeg får vært ute i naturen. Det er en veldig fin jobb å ha.

– Du går på videregående nå. Har du lagt planene ennå for hva du vil fortsette med?

– Jeg prøver å tenke ut hva jeg vil, men det er vanskelig. Jeg går siste året nå, på musikklinja. Hadde jeg fått til noe innen musikk hadde det vært veldig gøy, sier Kristin som har piano som sitt instrument.

Kom på TV2-nyhetene

Vi tar noen ekstra bilder mens Kristin mater sauene.

– Akkurat disse ble filmet mens de fikk fôr av meg, da jeg ble intervjuet av TV2 også. De er heldige, sier hun og ler. Hun tar morn'a med saueflokken og journalisten, og setter seg på scooteren med retning Sønstebygrenda i Vestre Toten. En del saueeiere utenfor kommunegrensa er nemlig også medlemmer i Gran Sauebeitelag og har sauene sine på beite her.

Beiter for flere millioner

Beitenæringa er svært viktig for Hadelandslandbruket, fastslår Kjersti Andresen ved landbrukskontoret. Derfor er sauebeitelagets initiativ med utvidet beitetilsyn noe de vil støtte opp under.

– Beiting utgjør en stor verdiskaping. Sauene beiter for flere millioner kroner, sier hun. Overslaget gjøres ved å sammenlikne med om de skulle blitt fôret med kraftfôr eller gras produsert nede i bygda.

Antall sau og lam som slippes på utmarksbeite, har økt jevnt og trutt de siste åra. Det er gledelig, fastslår Andresen.

Det utvidede tilsynet som Gran sauebeitelag har satt i gang i år, gjør det enklere for gardbrukerne å ha dyra på utmarksbeite, mener hun.

– Det hindrer ikke tap, men det vil bli oppdaget tidligere, påpeker hun og legger til at den enkelte gardbruker har et eget ansvar for å følge med på egne dyr, og at beitelagene har et eget tilsyn. Prøveprosjektet i sommer er et ekstra tilsyn utover dette.

Les også: Sauebeitelaget godt fornøyd

Kommentarer til denne saken