Setter Nordmarka på historiekartet

Hugo Hallum

Hugo Hallum

Artikkelen er over 3 år gammel

Nordmarka står sentralt for Lunner historielag i året som kommer.

DEL

Lunner historielag i 2017Lunner: – Allerede denne måneden starter vi opp med temakveld om livet på Holoaseter i Nordmarka. Åsa Bjærtnes kåserer med utgangspunkt i dagbøker fra 1874-1913, opplyser Hugo Hallum i historielaget. Bjertnæs ga nylig ut bok basert på disse dagbøkene.

Bok: Åsa Bjertnæs har skrevet boka Livet på Holoaseter i Nordmarka. Snart besøker hun Lunner historielag for å berette om livet på setra i årene før og etter forrige århundreskifte.

Bok: Åsa Bjertnæs har skrevet boka Livet på Holoaseter i Nordmarka. Snart besøker hun Lunner historielag for å berette om livet på setra i årene før og etter forrige århundreskifte.

LES MER: Et uvanlig seterliv 

– I forkant av årsmøtet blir det igjen satt fokus på marka. Sverre Grimstad som har skrevet flere bøker om temaet kommer og forteller om hvordan Løvenskiold ble eier av Nordmarka i tillegg til fløtingen i Gjerdingsvassdraget og ikke minst endringene av Lunners kommunegrense som har vært dramatiske gjennom 1700 og 1800 tallet, fortsetter Hallum.

 

Lafting og motstandskamp

Lafting settes også på historielagets dagsorden i 2017.

– Mange av de gamle husværene i distriktet var laftebygg. I et samarbeid mellom Lunner Historielag  og  Lunner Husflidslag vil lafter Svein Oppegaard holde foredrag om laftekunstens utvikling med vekt på bo og byggeskikker. Oppegaard vil også vise modeller av ulike laftetyper, forteller Hallum.

Før sommerferien planlegges det også to andre temakvelder.

– Den ene er om motstandskampen på Ringerike og Hadeland i perioden 1939 til 1947. Den andre temakvelden skalvære en motivasjon til å komme seg ut i skogen. Da vil Ståle Pinslie fortelle om gamle ferdselsveier fra Hadeland til Christiania/Oslo. Hovedvekten vil bli lagt på «Bygata» over vestre Lunner og innover til byen samt «Hadelandsvegen», opplyser Hallum.

Sommer er dugnadstid

Juni og juli vil være rolige måneder med hensyn til temakvelder for historielagets medlemmer. Da er det tid for ulike dugnader.

– Kongevegen mellom Stryken og grensa mot trenger  vedlikehold.  Det samme gjelder deler av «Buttelvegen»- den gamle flaskevegen mellom Jevnaker og inn til byen samt  den gamle Vollavegen.  Den mest krevende oppgaven til sommeren blir likevel merking av gamle boplasser. Mange er registrert. Nå starter arbeidet med merking, forteller Hugo Hallum.

LES MER: Gammel veg blir som ny 

Tilbake til Nordmarka

Høsten 2017 vil starte med temakveld om skogfinnene på Nordmarka/Krogskogen samt litt fra Hadeland og Skruklia.  Går alt etter planen vil høstterminen avsluttes med en temakveld hvor det vises gamle fotografier fra Hadeland.

– Lunner Historielag håper at vi med vårt program for 2017 kan et verdifult bidrag til å spre kunnskap om lokalhistorie, kulturminner og bygdas historie, avslutter Hugo Hallum.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags