Foreldrepar siktet for å ha forgiftet datteren

Artikkelen er over 3 år gammel

Et foreldrepar i Oppland er siktet for å ha forgiftet datteren. Den unge kvinnen er livstruende skadd.

DEL

(Oppland Arbeiderblad) Ifølge politiet i Innlandet er det femte gangen på få måneder kvinnen er livstruende syk etter å ha fått i seg en medisin kroppen hennes ikke tåler. Det jobbes nå med å finne ut hvordan hun har fått i seg stoffet.

Foreldrene er siktet for å ha forgiftet sin datter og hensatt henne i en hjelpeløs tilstand med fare for liv og helse. Datteren er innlagt på sykehus, og foreldrene er ilagt besøksforbud med mulighet for besøk med polititilsyn, opplyser Innlandet politidistrikt i en pressemelding.

Kvinnen betegnes som ung voksen og er i 20-30-årene.

Bekymringsmelding

Politiet startet etterforskningen i midten av november da de fikk en bekymringsmelding fra sykehuset om kvinnens helsetilstand. Blodprøver viste at hun hadde et antibiotikum i blodet som hun reagerte svært negativt på.

– Vi undersøker motivet, og vet ikke om stoffet er gitt med overlegg eller i vanvare, sier politiadvokat Marte Johansen i Innlandet politidistrikt.

Politiet er likevel sikre på at foreldrene har forstått at datteren ble dårlig av medisinen.

– De har sagt seg kjent med dette i avhør, men stiller seg likevel uforstående til siktelsen, sier Johansen til OA.

NRK har vært i kontakt med foreldrene, som nekter for å ha forgiftet datteren. De sier de har kjempet for henne siden hun ble syk av ME (kronisk utmattelsessyndrom) i 2004.

– Når de har prøvd alt uten nytte, har foreldrene tydd til en eksperimentell behandling i Polen. De har ikke fullstendig oversikt over hvilke medisiner hun har blitt gitt der, sier foreldrenes advokat Ida Helene Braastad Balke til OA.

Ifølge Braastad Balke har den unge kvinnen vært alvorlig syk i flere år.

– Foreldrene kjenner seg derfor ikke helt igjen i beskrivelsen om at hun plutselig er livstruende skadd. Deres opplevelse er at hun har vært alvorlig syk gjennom mange år, sier hun.

– Svært vanskelig sak

Politiadvokaten opplyser at politiet etterforsker saken for fullt, og at det vil bli foretatt flere avhør og tekniske undersøkelser framover. Hun påpeker at hun finner saken svært utfordrende.

– Det er en svært vanskelig sak, både medisinsk, juridisk og ikke minst menneskelig. Det er få personer i Norge som har kompetanse på stoffet kvinnen har blitt gitt i utlandet, noe som gjør det spesielt krevende medisinsk, sier hun til OA.

Også foreldrenes advokat beskriver saken som vanskelig.

– Foreldrene føler seg fullstendig maktesløse. De har vært de nærmeste pårørende gjennom alle år, og opplever at de har brukt alle midler og all energi på å forske og hjelpe. Da er det tøft å få slike mistanker mot seg, sier Braastad Balke.

Fakta om ME

* ME (Myalgisk encefalomyelitt/encefalopati), også kjent som CFS (chronic fatigue syndrome).

* Kjennetegnes ved rask utmattelse av sentralnervesystem og muskulatur.

* Utmattelsen kan utløses ved minimal fysisk eller mental aktivitet.

* Pasienten får influensafølelse, energisvikt og generell symptomøkning etter anstrengelse.

* Unormal og langsom restitusjonsperiode. Varighet fra 24 timer til en uke eller flere måneder.

* 70-80 prosent av tilfellene oppstår akutt etter infeksjon.

* Rammer mennesker i alle aldre, kjønn og i alle etniske grupper.

* Klassifiseres i fire grupper, der den alvorligste innebærer at pasienten er fullstendig sengeliggende og avhengig av hjelp til å dekke grunnleggende behov.

* Det finnes i dag ingen medisinsk behandling og helbredende kur.

* Det finnes ingen diagnosespesifikk test, men det finnes flere ulike diagnostiske verktøy.

* Diagnosen er kontroversiell, og flere medisinske fagmiljøer er skeptisk til å anerkjenne den som en «virkelig» sykdom.

* Det er hevdet at ME er et nytt navn på tidligere beskrevne tilstander, og det er uenighet om utløsende årsaker, de fysiologiske endringene som følge av sykdommen og behandling.

(Kilde: ME-foreningen, Indremedisineren) (©NTB)

(NTB/OA)

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags