Martha så avdøde senest fredag

Martha Grønbekk var nabo med Nils Olav Bakken som ble funnet drept på Veståsen lørdag.

Martha Grønbekk var nabo med Nils Olav Bakken som ble funnet drept på Veståsen lørdag.

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

– Han var en snill mann, sier Martha Grønbekk, som var nabo med Nils Olav Bakken (49), som ble funnet drept på Veståsen lørdag.

DEL

(Oppland Arbeiderblad) Mannen som ble funnet drept og kraftig forbrent i et bål i kanten av en grusveg på Veståsen i Søndre Land lørdag kveld var bosatt på Dokka i Nordre Land.

Pårørende er nå varslet og navnet ble frigitt tirsdag ettermiddag.

– Snill mann

Martha Grønbrekk, en av de nærmeste naboene til avdøde, forteller til OA at hun snakket med ham daglig, ofte flere ganger om dagen.

Hun så ham sist fredag formiddag. Politiet oppga tirsdag at den så langt siste sikre observasjonen av Bakken var i Dokka sentrum i 16-tida fredag ettermiddag.

Martha Grønbekk observerte ikke at naboen ble hentet av noen. Det var heller ikke noe besøk hos ham fredagen eller kvelden før, så vidt Grønbekk kunne se.

I likhet med andre naboer og bekjente beskriver hun avdøde som en snill mann.

Kripos jobber i leiligheten

Tirsdag ettermiddag ankom Kripos avdødes bolig på Dokka for å fortsette de tekniske undersøkelsene.

Det var, ifølge politiet, gjennom avhør og informasjon som de mottok gjennom dagen at politiet fikk en anelse om hvem mannen kunne være. Identifiseringsarbeidet av Kripos og Folkehelseinstituttet bekreftet mannens identitet, opplyser Innlandet politidistrikt i ei pressemelding.

Politiet fortsetter i dag med rundspørring, gjennomgang av tips samt avhør av personer som kan bringe inn mer informasjon i saken. I tillegg jobber politiet med kriminaltekniske undersøkelser, både på funnstedet og avdødes bopel.

Ingen mistenkte

Politiet etterforsker bredt.

– Foreløpig er ingen mistenkte eller siktet i saken, sier politiadvokat Kristian Johansen til OA tirsdag.

– Er avdødes bopel åsted for drapet?

– Vi utelukker verken huset eller funnstedet, sier Johansen.

Den avdøde ble meldt savnet mandag. Savnetmeldingen stemte overens med avdøde og obduksjonen ga politiet svar på mannens identitet.

20 personer fra politiet lokalt jobber med saken, i tillegg til bistanden politidistriktet får fra Kripos. Lensmannskontoret på Dokka er base for etterforskningen, og har vært det helt siden funnet av mannen.

Rundspørring i boligområde

Ola Kolbjørnshus (t.v.)

Ola Kolbjørnshus (t.v.) Foto:

Politiet har natt til tirsdag og tirsdag morgen gjort undersøkelser ved ei leilighet på Dokka. Flere politibiler er i et boligområde på Dokka.

 I dette området har de nå startet rundspørring i nabolaget.

– Vi er nå i gang med en rutinemessig utspørring i nabolaget, opplyser Ola Kolbjørnshus ved Nordre Land lensmannskontor til OA.

– Hvorfor i akkurat dette nabolaget?

– Jeg synes ikke vi kan svare på det akkurat nå, sier Kolbjørnshus.

– Er noen pågrepet?

– Nei, vi holder fortsatt alle muligheter åpne, sier Kolbjørnshus.

I tillegg til å forata rundspørringer i området rundt mannens bopel og funnstedet og fortsetter politiet også med vitneavhør og elektroniske spor, samt tekniske undersøkelser på funnstedet og mannens bopel.

Kripos bistår politiet med å foreta søk med hund ved funnstedet. Der har politiets teknikere blant annet gjort avstøpninger av hjulspor like ved veikrysset der mannen ble funnet.

Drap

Politiet er nå sikre på at likfunnet på Veståsen i Søndre Land er en drapssak.

Det understøttes av den foreløpige obduksjonsrapporten, melder politiet klokka 17.15 mandag ettermiddag. Politiet opplyser samtidig at de ikke vil gå ut med flere detaljer rundt innholdet i rapporten.

Sterkt forbrent og delvis forkullet

Mannen ble funnet sterkt forbrent og delvis forkullet av to ungdommer lørdag kveld.

Funnstedet er på åsen omlag seks kilometer fra Fylkesvei 245, Vestsideveien, ved Fluberg bru. Her starter Skjellingsveien som går over åsen. Liket lå nær en sidevei som heter Totjernveien.

Fakta om drapssaker i Norge i 2016

Hittil i år har politiet startet etterforskning av 17 drapssaker med 18 ofre her i landet. I tillegg kommer to voldssaker med dødelig utfall. I 2015 var det 23 drap, ifølge Kripos' statistikk, som kun omfatter forsettlige og overlagte drap.

* 9. januar: En kvinne i 40-årene dør av skuddskader i en bolig i Gran kommune i Oppland. Hendelsen omtales først som et vådeskudd, og ektemannen i 50-årene blir siktet for uaktsomt drap. Senere er siktelsen skjerpet til forsettlig drap.

* 13. februar: En somalisk mann i 30-årene blir knivstukket og skadd i en bolig i Kongsberg sentrum. Han dør på sykehuset. En annen mann i 30-årene, også han somalisk statsborger, er siktet for forsettlig drap.

* 26. februar: 63 år gamle Mahmoud Mohammadi – opprinnelig fra Iran – blir funnet drept i en leilighet på Hånes i Kristiansand. Kona og sønnen blir pågrepet og siktet for drap eller medvirkning til drap. De blir senere løslatt, før kona på ny pågripes i saken.

* 4. mars: En mann i 50-årene blir funnet livløs i en leilighet på Tøyen i Oslo og blir erklært død på stedet. To menn på 49 og 56 år er siktet for forsettlig drap eller medvirkning til dette.

* 7. mars: Terje Jensen (83) blir funnet død på Gulset i Skien. Den 52 år gamle sønnen hans er siktet for drap.

* 23. mars: En kvinne i 50-årene blir funnet død i en leilighet på Flisa i Hedmark. Ektemannen på 45 år er siktet for drap.

* 21. april: En 64 år gammel kvinne blir funnet død i en bolig i Lier i Buskerud. Den 36 år gamle sønnen hennes blir pågrepet og siktet for forsettlig drap. Senere er siktelsen skjerpet til overlagt drap.

* 24. april: Trude Brenna Aasen (38) blir funnet død på Åsen i Os kommune i Hordaland. Den 41 år gamle fraseparerte ektemannen hennes er siktet for drap.

* 29. april: En 34 år gammel mann blir funnet drept og delvis oppstykket i en koffert ved en boligblokk på Ammerud i Oslo. Tre menn og en kvinne er pågrepet og siktet for drap eller medvirkning til drap.

* 15. mai: En kvinne i slutten av 70-årene blir funnet død i en branntrapp i en blokk på Tøyen i Oslo. En mann i 60-årene er siktet for drap, mens en mann i 50-årene er siktet for drap eller medvirkning til dette.

* 8. juni: En 43 år gammel mann blir slått ned på gata i Drammen og dør senere på sykehus. En 37 år gammel mann er siktet for å ha utøvet volden.

* 14. juni: En kvinne (35) blir knivstukket utendørs på Trosterud i Oslo og blir erklært død på stedet. Den 41 år gamle ektemannen hennes er varetektsfengslet, siktet for drap. Mannen er norsk statsborger, opprinnelig fra Afghanistan. Den drepte kvinnen var russisk borger. Paret har tre barn sammen.

* 16. juni: 58 år gamle Mona Nordaas blir drept på Evanger i Voss. En 43 år gammel mann, som bodde hos kvinnen, er siktet i saken.

* 9. juli: En litauisk mann i 20-årene blir funnet død på en gård i Lånke i Stjørdal i Nord-Trøndelag. Fire landsmenn er siktet for grov kroppskrenkelse eller medvirkning til dette.

* 17. juli: En mann i 30-årene blir funnet død på et hotellrom i Oslo, og politiet mener han har blitt forgiftet en eller to dager før. En mann i slutten av 30-årene er siktet for forsettlig drap.

* 28. juli: 32 år gamle Linn Olsen Uteng fra Tromsø blir funnet død i en leilighet like utenfor Tromsø sentrum. En 27 år gammel utvist asylsøker, som sier han kommer fra Kongo og som tidligere har hatt et forhold til avdøde, er siktet for forsettlig drap.

* 31. juli: En 44 år gammel mannlig marokkansk statsborger blir funnet død i en bolig i Lyngdal i Vest-Agder. En 20-årig mann med sudansk statsborger med midlertidig lovlig opphold i Norge er siktet for forsettlig drap.

* 29. august: 37 år gamle Pimsiri Songngam og hennes tolv år gamle sønn blir funnet skutt i en leilighet i Kirkenes. Moren dør på stedet, mens gutten dør på sykehuset. Den 59 år gamle ektemannen til kvinnen blir funnet med alvorlige skuddskader og er siktet for drap på de to.

* 3. september: 49 år gamle Nils Olav Bakken, som tilhørte et rusmiljø, blir funnet død og forkullet ved en skogsvei i Søndre Land i Oppland. Politiet slår fast at han er drept.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags