Slik blir det nye regjeringskvartalet

Team Urbis vant Statsbyggs designkonkurranse med konseptet «Adapt», det ble kunngjort onsdag.

Team Urbis vant Statsbyggs designkonkurranse med konseptet «Adapt», det ble kunngjort onsdag. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Juryen likte spesielt pyramidebygget som erstatning for Y-blokka.

DEL

(Ås Avis) Team Urbis vant arkitektkonkurransen om nytt regjeringskvartal med sitt forslag «Adapt». Særlig likte juryen pyramidebygget som erstatning for Y-blokka.

«Adapt» og Team Urbis vant over «Lysning» av arkitektfirmaet G8+ i konkurransen om å få utforme landets nye regjeringskvartal.

– Juryen kaller «Adapt» en klar vinner. De peker på gode løsninger for fellesfunksjonene, at konseptet er godt nedtonet og balansert mot Grubbegata, og de peker på at det nye skråbygget gir det særpreg og kan bli et bygg for vår tid, sier administrerende direktør Harald Nikolaisen i Statsbygg til NTB.

Glede og skuffelse

I juryens begrunnelse heter det: «Det pyramidale bygget på A-feltet ved Johan Nygaardsvolds plass er særdeles godt plassert. Bygget vil gi det nye regjeringskvartalet et samlende uttrykk og et særpreget bygg fra vår tid.»

Pyramidebygget er i forslaget lagt på samme side som dagens Y-blokk, men nærmere Høyblokka av sikkerhetshensyn, for å unngå å bygge oppå tunnelen som i dag går under Y-blokka. Y-blokka er bestemt revet til store protester fra flere.

– Jeg var veldig forberedt både på å vinne og tape. Jeg hadde en tapertale og en vinnertale klar her, sa teamleder Gudmund Stokke i Team Urbis til NRK kort tid etter at avgjørelsen ble kunngjort.

Prosjektgruppa som vant, består av Nordic, Rambøll, SLA, Bjørbekk & Lindheim, Asplan Viak, COWI, Aas-Jakobsen, Per Rasmussen.

– Jeg er selvfølgelig skuffa over at vi ikke ble valgt, men dette prosjektet fortjener at det beste forslaget vinner, og hvis juryen mener dette er det beste forslaget, fortjener Norges befolkning det, sier Geir Haaversen i G8+-teamet til NRK.

Saken fortsetter under bildet.

Oslo 20170927.
Statsbygg presenterer kandidatene til det nye Regjeringskvartalet i sine lokaler i sentrum. En av finalistene løsningsforslaget Adapt fra arkitektteamet Team Urbis. Vinneren blir presentert av Administrerende direktør Harald Nikolaisen.
Foto: Mariam Butt / NTB scanpix

Oslo 20170927. Statsbygg presenterer kandidatene til det nye Regjeringskvartalet i sine lokaler i sentrum. En av finalistene løsningsforslaget Adapt fra arkitektteamet Team Urbis. Vinneren blir presentert av Administrerende direktør Harald Nikolaisen. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix Foto:

Veien fram til dagens vinner har vært lang. I 2014 ble seks grupper av arkitekter invitert til å skissere utformingen av kvartalet. Deres ulike forslag la grunnlag for reguleringsplan for området som Statsbygg la fram høsten 2015. I mai i år leverte sju ulike prosjektgrupper anonymt sine forslag til nytt regjeringskvartal. I juni ble to av dem – «Lysning» og «Adapt» – valgt til å gå videre i konkurransen.

Ferdig i 2027

Harald Nikolaisen sier at Statsbygg siden juni har forhandlet med begge de to finalistene.

– Forhandlingene har ikke vært en bearbeiding av løsningsforslagene, men vi har sett på gjennomføringsevne og kapasitet. Det er en konkurranseform vi har valgt fordi for en byggherre er det også viktig å gå nøye gjennom gjennomføringsevnen og kompetanse før vi velger teamene, sier Nikolaisen.

Ifølge planene skal byggeprosjektet stå ferdig i 2027. Men dette forutsetter at arbeidet med skisse- og forprosjekt blir sluttført som planlagt, slik at Stortinget i 2019 kan behandle byggestart og kostnadsrammen for prosjektet.

Kan bli endret

Om team Urbis vinnerforslag vil overleve i dagens form, gjenstår imidlertid å se. Klassekampen skrev tidligere i sommer at det kan bli flertall på Stortinget for å endre byggeplanene. Stortingspolitikere fra Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Kristelig Folkeparti, Venstre og Miljøpartiet De Grønne, som avisen hadde snakket med, var alle sterkt imot byggeplanene.

Også Aps Oslo-representant Jan Bøhler er blant dem som har gått hardt ut mot planene og kalt dem «en massiv og høy kontorørken midt i byens kjerne».

Etter planen skal Stortinget først ta stilling til prosjektet i 2019, året før planlagt byggestart. Det mener Venstres nestleder og Oslo-representant Ola Elvestuen er altfor sent.

– Stortinget må komme inn allerede i høst, ellers låses alle beslutninger, sier han.

Elvestuen sier Venstre vil ta opp regjeringskvartalet i de pågående samtalene med regjeringen.

Han mener prosjektet må skaleres ned betydelig og mener dette kan gjøres ved at Utenriksdepartementet fremdeles blir liggende i Victoria terrasse, og ved at man fortsetter å bruke dagens regjeringsbygg på motsatt side av Akersgata, de såkalte R5- og R6-byggene.

– Jeg mener også det er et stort feilgrep å rive Y-blokka, sier Elvestuen til NTB. (ANB-NTB)

Han mener krav om nedskalering av bygningene ikke trenger å forsinke prosjektet og at det vil bli billigere.

Regjeringskvartalet fikk omfattende skader av den 950 kilo store bomben som ble detonert 22. juli 2011. Rivingen av de gamle byggene skal etter planen starte i 2018.

Fakta om det nye regjeringskvartalet:

 • Etter en omfattende prosess over flere år ble det onsdag klart at Team Urbis med konseptet «Adapt» vant konkurransen om å få utforme det nye regjeringskvartalet i Oslo.
 • Bak Team Urbis står arkitekt- og konsulentkontorene Nordic, Rambøll, SLA, Bjørbekk & Lindheim, Asplan Viak, COWI, Aas-Jakobsen og Per Rasmussen.
 • Sju tverrfaglige prosjekteringsgrupper ble opprinnelig invitert til å være med i plan- og designkonkurransen som Statsbygg utlyste i desember.
 • Etter arbeid med skisse og forprosjekt blir det i 2019 trolig stortingsbehandling om byggestart og kostnadsramme. Dette kan gi byggestart i 2020.
 • Flere stortingsrepresentanter fra flere partier krever at Stortinget må inn i saken allerede i høst og har varslet omkamp om volum og høyder i det nye regjeringskvartalet.
 • Planforslaget åpner for til sammen 90.000 kvadratmeter nybygg over bakken i tillegg til de 26.000 kvadratmeterne som skal bevares.
 • De nye regjeringsbyggene skal huse 5.700 arbeidsplasser. Av sikkerhetshensyn blir alminnelig biltrafikk inn i området forbudt. Det er uavklart om Akersgata skal åpnes for kollektivtrafikk.
 • Dagens regjeringskvartal fikk omfattende skader av den 950 kilo store bomben som ble detonert 22. juli 2011
 • Rivingen av de gamle byggene skal etter planen starte i 2018.
 • Det nye regjeringskvartalet i Oslo skal stå ferdig i 2027 etter den foreløpige tidsplanen. (Kilde: NTB, Statsbygg)

(ANB-NTB)

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags