Lunner og Jevnaker skal styres fra Oslo

Styrer fra Oslo: Fylkesrådsleder Tonje Brenna forsvarer at Viken, som Lunner og ordfører Harald Tyrdal (Ap) blir en del av, skal styres fra Oslo.

Styrer fra Oslo: Fylkesrådsleder Tonje Brenna forsvarer at Viken, som Lunner og ordfører Harald Tyrdal (Ap) blir en del av, skal styres fra Oslo. Foto:

Hovedsetet til nye Viken blir liggende midt i Oslo. Det reagerer kommunalministeren på.

DEL

For noen uker siden ble det klart at Viken skal styres fra kontorer i Galleri Oslo, like ved Oslo S. Dette er samme sted som administrasjonen til Akershus fylke holder til i dag.

Nye Viken fylke er særlig omstridt på grunn av sin enorme størrelse; det skal omfatte det som i dag er Buskerud, Østfold og Akershus fylker samt blant annet Lunner og Jevnaker. Oslo er ikke en del av den nye storregionen.

Torsdag reagerte kommunalministeren på lokaliseringen:

– Jeg synes det er spesielt at de partiene som vant valget på å være opptatt av desentralisering velger å styre Østfold, Akershus og Buskerud fra Oslo, sier Monica Mæland (H) til NRK.

Fylkesrådsleder Tonje Brenna (Ap) forsvarer avgjørelsen, og viser blant annet til at Oslo er i sentrum av Viken på kartet.

– Paradokset her er at regjeringen har laget et nytt fylke uten et naturlig sentrum, som det Viken er. Det var ikke vårt initiativ, sier Brenna til NRK.

LES OGSÅ:

Mæland mener derimot at regionreformen gir politikerne en gyllen mulighet til å etablere noe nytt utenfor Oslo.

I samarbeidsplattformen for styringen av Viken er Arbeiderpartiet, Senterpartiet, MDG og SV enige om å jobbe for at Stortinget går tilbake på vedtaket om å slå sammen de tre fylkene Akershus, Buskerud og Østfold. Det håper de skjer etter stortingsvalget i 2021.

LES OGSÅ:

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags