Denne reklamen fikk brannvesenet til å fyre seg opp på Facebook

GIKK HARDT UT: Brannvesenet på Romerike la denne meldingen ut på Facebook søndag kveld. Mandag formiddag har de fjernet den første setningen. FOTO: FAKSIMILE

GIKK HARDT UT: Brannvesenet på Romerike la denne meldingen ut på Facebook søndag kveld. Mandag formiddag har de fjernet den første setningen. FOTO: FAKSIMILE

Artikkelen er over 2 år gammel

I salgskatalogen til butikkjeden reklameres det for levende lys på juletreet. Brannvesenet håper ingen lar seg inspirere.

DEL

(Romerikes Blad) «Akkurat som i gode, gamle dager gir levende lys et snev av romantikk til treets grener», står det å lese under et bilde av et stearinlys i en stake festet på et juletre i Søstrene Grenes julekatalog.

Det faller ikke i god jord hos Nedre Romerie brann- og redningsvesen (NRBR). De kommenterer juletrepynten slik på sine Facebook-sider:

«Levende lys på juletreet gir ikke et snev av romantikk! Det kan føre til brann! Så ikke la deg inspirere av Søstrene Grenes julekatalog».

De aktuelle juletrelysene selges i butikkene i Norge.

Mose, kongler og sløyfer

Hvert år omtrent på denne tiden advarer brannvesenet om farlig julepynt. Denne gangen er det altså Søtrene Grene som må tåle en smekk over fingrene.

– Levende lys på juletreet er ingen god idé. Det kan fort ta fyr og juletrær brenner godt, sier informasjonsrådgiver i NRBR, Linda Stuvland.

Julekataloger og butikkutstillinger brukes gjerne som inspirasjon når det skal pyntes. Ikke alle tipsene er like gode, ifølge Stuvland.

– Levende lys omkranset av granbar, mose, kongler og sløyfer går igjen. Dette er er dårlige pynteråd, sier Stuvland.

Stress og mas gjør brannfarlig pynt ekstra farlig.

– Jula er ofte preget av mye stress, noe som gjør at det er lett å glemme og blåse ut lysene før man løper ut døra, sier Stuvland.

Informasjonsrådgiver i NRBR, Linda Stuvland, liker ikke reklamen om levende lys på juletreet.

Informasjonsrådgiver i NRBR, Linda Stuvland, liker ikke reklamen om levende lys på juletreet.

Hun legger til at det også nytes en del alkohol i høytiden som gjør at folk blir ekstra glemsomme.

Søstrene Grenes hovedkontor i Danmark kommenterer brannvesenets bekymring i en e-post til Romerikes Blad:

«Levende lys på juletræet er en tradition i Danmark, som har været kendt i adskillige generationer. I Danmark sælges der mange forskellige slags lyseholdere til levende lys, og disse anvendes på juletræet. Vi er blevet gjort opmærksomme på, at denne tradition ikke er så kendt i Norge, og at man i Norge ikke er vant til håndteringen af disse lyseholdere. Vi tager derfor advarslen meget alvorlig, hvorfor vi kraftigt overvejer ikke at sælge disse lyseholdere i Norge igen. Vi er ikke bekendt med, at lyseholderne skulle have medført brand.»

– Dra ut kontakten

Men det er ikke bare levende lys som kan føre til brann. Julestjerner, elektriske adventsstaker og juletrebelysning utgjør også en fare.

– Kortslutning kan skje. Vi råder derfor folk til å dra ut kontakten når de går og legger seg eller forlater huset.

En annen brannårsak i disse tider er matlaging.

– Begynner det å brenne i smult og olje, så legg et lokk over. Vann må ikke brukes da det kan føre til eksplosjonsartet brann, sier Stuvland.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags