Krevende snøskredforhold i hele Norge: – Unngå alt skredterreng denne påsken

Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Det vil være svært utfordrende å ferdes trygt i lang tid framover på grunn av vedvarende svake lag nede i snødekket, melder Varsom.no.

DEL

(Helgelendingen) – Tegnene på skredfare blir ikke nødvendigvis så tydelige som nå framover i påsken. Snøskredvarslingens anbefaling er derfor å unngå all skredterreng denne påsken, spesielt terreng brattere enn 30 grader, melder www.varsom.no.

Snøskredvarslingen melder faregrad 4 – stor snøskredfare for lørdag på Helgeland og har følgende skredvarsel for Nord-Norge:

I resten av Nord-Norge er det faregrad 3-betydelig snøskredfare og det er krevende skredforhold inn mot palmehelga. Selv om været har roet seg en del fra tidligere i uken, gjør tilstedeværelsen av vedvarende svake lag i snødekket at stabiliseringen går svært sakte. Skred som går på disse lagene kan bli større og det har vært flere eksempler på fjernutløsning av skred de siste dagene, både på snaufjellet og i skogen.

Når skred fjernutløses har vekten av en skiløper eller skuter ført til at det vedvarende svake laget har kollapset og dette har spredd seg fra slake områder og opp til bratte løsneområder hvor skredene har løsnet. Man bør derfor ikke bare unngå terreng brattere enn 30 grader, men også utløpsområder for skred i slakere terreng. I noen områder vil det i tillegg komme litt nysnø kombinert med vind gjennom helgen, noe som kan føre til at man får ferske, ustabile fokksnøflak øverst i snødekket.

Skredterreng er terreng brattere enn 30 grader, pluss utløpsområdet. Flere gode tips i forbindelse med snøskred og skredterreng finner du på Snøskredskolen på www.varsom.no

Snøskredvarselet for resten av landet:

Vestlandet

Også på Vestlandet er det faregrad 3-betydelig snøskredfare. Etter langvarig kaldt og pent vintervær tidligere denne vinteren har det blitt dannet vedvarende svake lag nede i snødekket. Etter et påfyll med nysnø i starten i denne uka, har vi fått stor skredaktivitet på disse lagene både i Trollheimen, Romsdal og Sunnmøre og Fjordane. Vi har fått til dels store skred som har løsnet naturlig etter snøfall eller solpåvirkning. Noen skred har også blitt fjernutløst. I dag, fredag, blir det mildvær høyt til fjells, særlig på Nordvestlandet. Dette kan føre til flere skred der snøen blir våt. Forholdene er med andre ord krevende i starten av påska. Den enkleste løsningen er å velge turer utenom skredterreng.

Østlandet

På Østlandet ligger vi mellom faregrad 2-moderat og 3-betydelig. Følg med på snøskredvarslet for daglige oppdateringer. Her er det fokksnø som er det største skredproblemet, noe som er lettere å identifisere og forholde seg. Vær spesielt oppmerksom på at det finnes vedvarende svake lag nede i snødekket, noe som gjør det vanskelig å ferdes trygt.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags