Slik så det ut i skogen etter Sigdalsrally: – Sånn skal vi ikke ha det på Hadeland

SIGDALSRALLY: NMK Modum & Sigdal er oppitt over at enkelte lar flasker og annet søppel ligge igjen etter seg når de er på fartsfest i Sigdal.

SIGDALSRALLY: NMK Modum & Sigdal er oppitt over at enkelte lar flasker og annet søppel ligge igjen etter seg når de er på fartsfest i Sigdal. Foto:

Sigdalsrally ble nok en gang en stor sportslig suksess, men arrangørene sliter med tilskuere som etterlater seg store mengder søppel langs løypa. – Slik skal vi ikke ha det på Hadeland, sier løpsleder for Lygnasprinten, Arne Ingar Stulen.

DEL

Lørdag er det klart for rallyfest på Hadeland, og tradisjon tro er det mange som gjør omfattende forberedelser til festen.

– Dette skal være en fest for publikum, men de må ta ansvar for å rydde opp etter seg. Vi er avhengig av å ha med grunneiere og oppsittere på laget dersom det skal bli løp neste år, sier Arne Ingar Stulen.

Rally er gratis for publikum, og det er vel ikke urimelig å forlange at alle frivillige som jobber mange timer for å arrangere et løp skal slippe å hente søppelet på skogen.

Stulen presiserer at de ønsker publikum velkommen. Mange velger å ta med hele familien, grille pølser, kose seg og se på billøp.

Registrerer medbrakt

Arrangøren av Lygnasprinten ønsker å registrerer alle som har med større ting som sofaer og liknende ut på skogen.

– Løypesjefen kjører løypa fredag kveld. Dersom det står store ting ute som ikke er registrert hos oss med eier og telefonnummer, vil bli fjernet. Når det gjelder annet søppel som flasker, bokser og andre ting er det gjerne et annet problem. Enkelte kaster alt på bålet og går, kanskje de har bestilt en maxitaxi ned fra skogen og ikke har plass for å ta med søppelet. Det er ikke greit, sier Stulen.

Sammen med NMK Hadeland kan han ønske rundt 90 deltakerbiler med mannskap og publikum velkommen til løpet som starter fra Lygnasæter hotell lørdag formiddag.

Stort problem i Sigdalsrally

For to uker siden ble årets første NM-runde kjørt i Sigdal. Der ble problemet med forsøpling så stort at arrangøren nå vil vurdere å stenge prøvene for publikum neste år.

– Det er viktig å poengterer at de aller fleste av årets 2.000 tilskuerne har ryddet opp etter seg, men det er dessverre noen få som ikke har gjort det, sier en frustrert løpsleder Alexander Berg til Bygdeposten.

Siden 1993 har NMK Modum & Sigdal arrangert Sigdalsrally, og det har vært et tilbakevendende problem at tilskuerne etterlater seg stoler, sofaer, flasker og mye annet søppel i veikanten der de har fulgt løpet.

– Noen få som ødelegger

I forkant av årets rally og i løpsprogrammet, har NMK Modum & Sigdal vært svært tydelige på at tilskuerne må rydde opp etter seg før de går hjem.

– Noen gjør likevel ikke det, og det betyr at våre frivillige som har stått på i hele helgen, også må bruke mange dager på å rydde opp langs løypa. Noe som tærer sterkt på motivasjonen til å fortsette å arrangere Sigdalsrally, sier Berg.

Han er glad det ikke har kommet snø etter årets rally, for det gjør det litt enklere å rydde opp enn hva det har vært tidligere år.

– Forhåpentligvis betyr det at det ikke blir liggende igjen noe søppel i terrenget når vi er ferdige med ryddejobben vi nå er i gang med. Skadelig avfall som dyr ellers kunne ha få i seg når de slippes på beite til våren, sier Berg.

Vurderer å stenge løypa for publikum

På grunn av forsøplingen, vurderer arrangøren neste år å stenge for publikum langs løypa. For nå har de sett seg lei på alt ekstraarbeidet den unødvendige forsøplingen medfører.

– Det vil i så fall legge en stor demper på fartsfesten, og ramme alle de hundrevis av motorsport interesserte som hvert år står ute på etappene for å se noen av Norges og verdens beste rallyførere i aksjon, sier Berg.

Prisgitt grunneierne

For å kunne gjennomføre rallyet er NMK Modum & Sigdal helt avhengig av et godt forhold til grunneierne i området.

– Det er tidligere år kommet en del kritikk fra dem på grunn av forsøpling?

– Jeg kan ikke annet enn å beklage at noen få av tilskuerne ikke rydder etter seg, og vi i NMK Modum & Sigdal vil de neste dagene gjøre det vi kan for å fjerne det søppelet de har etterlatt seg langs løypa, sier Berg.

Han håper grunneierne har forståelse for dette, og at de neste år også velvillig lar klubben benytte eiendommene deres til en ny fartsfest i Sigdal.

Bygdeposten lykkes tirsdag ikke å få noen kommentar fra grunneierne på om de neste år vil stille grunn til rådighet for et nytt Sigdalsrally.

Sikrer rekruttering

Inntektene fra Sigdalsrally bidrar til NMK Modum & Sigdals rekrutteringsarbeid rettet mot barn og unge, samt bygging og vedlikehold av banene i distriktet.

– Det vil derfor være dramatisk for motorsportmiljøet om disse inntektene skulle bortfalle, som følge av at noen få ikke rydder opp etter seg, sier Berg.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags