Bekymret for konsekvensene når mammografibussen blir borte

BEKYMRET: Radiografene Silje Sneisen, Grete Lier og Hilde Lauvhaug betjener mammografibussen på Jaren, og håper fortsatt tilbudet blir reddet.

BEKYMRET: Radiografene Silje Sneisen, Grete Lier og Hilde Lauvhaug betjener mammografibussen på Jaren, og håper fortsatt tilbudet blir reddet. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Sykehuset i Lillehammer vil legge ned tilbudet om mammografibuss på Hadeland og i Valdres.

DEL

De siste årene har kvinner mellom 50 og 69 år på Hadeland kunne benytte tilbudet om mammografibuss i nærområdet i stedet for å reise til Lillehammer for å få foretatt screening. For tiden står mammografibussen utenfor Gran rådhus.

Radiografene Silje Sneisen, Grete Lier og Hilde Lauvhaug fra Sykehuset Innlandet i Lillehammer har fulgt spent med på hva som skjer med mammografibussen som de betjener på Jaren. Nå ser det ut til at tilbudet på Hadeland og i Valdres blir borte etter denne våren. Store underskudd og sparetiltak gjør at kvinner deretter må reise til Brystdiagnostisk Senter på Lillehammer for å få gjennomført mammografiundersøkelse.

Livsviktig tilbud

Radiografene vet at Kreftregisteret jobber hardt for å beholde tilbudet, og at saken også er tatt opp politisk.

– Vi håper inderlig det ikke er slutt, sier de og er redd for at mange lar være å undersøke seg når de fra neste år må reise til Lillehammer for å få utført undersøkelsen. Dermed vil det kunne gå lengre tid før et brystkrefttilfelle blir oppdaget, med de konsekvenser det kan få.

Også kvinner som var til undersøkelse på bussen i går formiddag, uttrykte bekymring over at tilbudet blir borte.

– Kollektivtransporten til Lillehammer er ikke god nok, og det kan være vanskelig å få fri en hel dag for å få utført mammografi, var det flere som sa da Hadeland var innom mammografibussen.

– Vi sparer masse tid på å kunne benytte mammografibussen, sier flere av brukerne, som imidlertid var lite lystne til å komme i avisen med navn og bilde. Men de påpekte hvor viktig det er å oppdage brystkreft så tidlig som mulig, og at det desentraliserte tilbudet dermed er livsviktig.

SLUTT: Det kan bli siste gang  Mammografibussen står utenfor Gran rådhus.

SLUTT: Det kan bli siste gang Mammografibussen står utenfor Gran rådhus. Foto:

Har tatt opp saken med Høie

Oppland Arbeiderblad (OA) melder at Oppland Venstres vararepresentant til Stortinget, Ingjerd Thon Hagaseth, har tatt opp saken med helse- og omsorgsminister Bent Høie. I et skriftlig spørsmål til ministeren, spør hun hva han vil gjøre for at kvinner som blir berørt av nedleggelsen, skal få et tilbud som er nært nok til at de benytter seg av det.

Overfor OA har konstituert divisjonsdirektør Marianne Berg ved sykehuset på Lillehammer bekreftet at økonomi er årsaken til at tilbudet fjernes i løpet av våren. Hun opplyser til avisen at busstilbudet som gis, koster Lillehammer 500.000 kroner ekstra per år.

Trist beskjed

- Dette var en trist beskjed å få. Denne bussen er et populært og viktig tilbud, sier Solveig Hofvind, leder for Mammografiprogrammet sentralt. Kreftregisteret og Brystdiagnostisk senter i Lillehammer fikk nylig vite om beslutningen, og frykter dårlig oppmøte fra kvinnene i de berørte kommunene på grunn lang reiseveg.

Brystdiagnostisk senter i Lillehammer vil likevel gjøre alt de kan for å tilrettelegge slik at timene passer for dem med lang reiseveg, heter det i en melding fra Mammografiprogrammet.

Hofvind understreker at når det først finnes et offentlig mammografiprogram, er det viktig at tilbudet er mest mulig likeverdig og tilgjengelig for alle kvinner, uansett hvor i landet de bor.

- Av erfaring vet vi dessverre at når reisevegen blir lang, er det færre som har mulighet til å benytte seg av tilbudet, sier hun.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken