«Hematt» til jobb og jakt

Ung tilbakeflytter                  Lars Tollef Jordet fra Tolga flytter hjem og biir den nye verksmesteren på Eiksenteret som utvider virksomheten. Foto: Guri Jortveit

Ung tilbakeflytter Lars Tollef Jordet fra Tolga flytter hjem og biir den nye verksmesteren på Eiksenteret som utvider virksomheten. Foto: Guri Jortveit Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Når jobbmuligheten bød seg, velger Lars Tollef Jordet å flytte tilbake til Tolga, både for nærheten til folk og fritidsinteresser.

DEL

(Arbeidets Rett) Lars Tollef Jordet fra Eid i Tolga utgjør én mann i pluss, neste gang statistikken for folketallet i Tolga kunngjøres.

I løpet av sensommeren er leiligheten sørafor solgt, og flyttelasset er kjørt oppover Østerdalen.

Tjuesjuåringen er godt kjent på veien hjem til Tolga, der han har tilbrakt utallige helger med det han liker aller best å fylle fritida med, utendørs arbeid, jakt og friluftsliv de siste årene.

Han flyttet ut av regionen etter fullført videregående etter tre år, inkludert påbyggåret med studiekompetanse, ved Storsteigen.

Da gikk ferden nordover til militærtjeneste. Arbeidsglad og målbevisst begynte han deretter på bachelorstudiet i landbruksteknikk ved Blæstad, Høgskolen i Hedmark.

Under arbeidet med å skrive den avsluttende bacheloroppgaven, kom han i kontakt med folk i Eikmaskin. De så seg tjent med å knytte til seg studenten, som så søkte – og fikk jobben – som teknisk servicespesialist ved det norske hovedkontoret på Kjeller i Akershus.

Studenten Jordet begynte der i februar det året, mens hovedoppgaven ble levert den våren.

Det er fire og et halvt år sia. Nå har han flyttet inn i leid hus i Tolga sentrum. Fra oktober er han på plass i ny stilling som verksmester ved Eiksenteret til Tolga Bil og Landbruksverksted.

LES OGSÅ: Forsterker laget på Tolga 

– Du må forklare hva «gamlejobben» gikk ut på, for en som ikke skjønner så mye av hva en teknisk servicespesialist driver med!

– Enkelt sagt kan en vi si at jeg var bindeleddet mellom verkstedene og fabrikken.

Eikmaskin er et heleid utenlands firma med hovedkontor i USA. Hovedkontoret i Norge er styrt fra Europa.

– Den serviceavdelingen jeg jobbet ved, har i utgangspunktet ansvar for alt ettermarked i Norge. Jeg hadde ansvar for teknisk support og oppfølging av det som var solgt, opp mot mekanikere og verksmestere. I tillegg hadde jeg ansvar for kursing.

– Du går vel strengt tatt et skritt tilbake på karrierestigen, og sikkert på lønnsstigen også. Hvorfor velger du likevel Tolga?

– Det er totalen. Jeg har aldri vært fremmed for å flytte tilbake, men hadde ikke fastsatt når. Når det nå åpnet seg en mulighet, passet det av flere grunner. Flere kompiser var på flyttefot. Det å flytte «hematt» føles riktig og viktig, og jeg motiveres av muligheten til å være med og kunne påvirke arbeidsdagen sjøl.

– Innholdet i den nye jobben, som blir å administrere og lede den daglige drifta på et verksted, vil være litt annerledes enn det jeg går fra, ja. Lønnsbetingelsene er ikke det samme her i regionen som på hovedkontoret, men det er andre ting som teller også.

– Her får jeg drive med det jeg liker. Ettermiddager og kvelder kan fylles med jakt og uteliv. En kan ta en tur på skytebanen, eller holde med ved og annet skogsarbeid som jeg trives med. Det er fint å kunne hjelpe folk som ikke gjør slikt sjøl. Dessuten teller jo det sosiale livet også. Jeg har mye mer kjentfolk her, naturlig nok, og det er også lettere å finne folk med samme interesser som meg sjøl, sier Lars Tollef Jordet.

– Det er også utrolig hyggelig å bli så godt mottatt på Tolga Bil og Eiksenteret. Det er veldig hyggelig, både at de har forventninger til meg og at de tydelig signaliserer at de ser fram til at jeg begynner der, slik jeg gleder meg til å ta fatt.

Ved Eiksenteret er senterleder Ulf Tuveng strålende fornøyd med å sikre seg kompetansen til Lars Tollef Jordet.

– Han er med på å styrke verkstedbiten og øke kapasiteten. Lars Tollef har en utrolig kompetanse med seg. Det er kjempepositivt med en ung tilbakeflytter som begynner å jobbe i egen kommune, sier Tuveng.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken