Flere dødsulykker i sommertrafikken

En eldre kvinne omkom i en trafikkulykke på riksvei 23, på Follo-siden av Oslofjordtunnelen 9. juni. 37 personer har så langt i sommer omkommet på norske veier. Foto: Gyda Nesje / NTB scanpix

En eldre kvinne omkom i en trafikkulykke på riksvei 23, på Follo-siden av Oslofjordtunnelen 9. juni. 37 personer har så langt i sommer omkommet på norske veier. Foto: Gyda Nesje / NTB scanpix

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

(Oppland Arbeiderblad)  Så langt i sommer har 37 mennesker mistet livet på norske veier. Det er 13 flere enn i samme periode i fjor, men Statens vegvesen sier trenden likevel peker i retning av sikrere veier.

– Vi har ingen umiddelbar forklaring på den dramatiske forverringen, men vi registrerer at tendensen fortsatt er tydelig: Det blir stadig sikrere på norske veier, sier pressesjef Kjell Bjørn Vinje i Veivesenet til NTB.

– Selv om vi opplever en vond oppgang i år sammenlignet med i fjor, så kan 2016 fortsatt bli et av årene med færrest omkomne i trafikken, fortsetter Vinje.

Dramatisk

De foreløpige tallene til Statens vegvesen viser at 16 personer omkom i trafikken i juni, sammenlignet med ni på samme tid i fjor. I juli 2015 døde 15 personer i trafikken, mens tallet for i år viser 21 omkomne.

Trygg Trafikk sier det er for tidlig å trekke noen konklusjoner basert på årets tall.

– Det er likevel et klart varsku at vi ser at ulykkene går opp igjen, sier distriktsleder i Trygg Trafikk i Vestfold, Mette Magnussen, til NTB.

Rogaland er det fylket i landet der flest har omkommet i trafikken med seks dødsfall i juni og juli. Til sammenligning var det tre på samme tid i fjor.

Mest dramatisk økning er det i Buskerud, hvor fem personer har mistet livet i trafikkulykker så langt. I 2015 var tallet null.

I Vestfold og Nord- og Sør-Trøndelag er det så langt ikke registrert dødsulykker i sommer.

Sommerfarer

Ifølge Veivesenet har i snitt 49 personer mistet livet i løpet av de tre sommermånedene de siste fem årene. Selv om det ikke nødvendigvis er mange flere ulykker om sommeren, er utfallet ofte mer dramatisk.

– Jeg tror det først og fremst skyldes økt fart. Godt lys og bar asfalt gjør at folk kjører fortere. Det er farten som dreper, sier Vinje, og legger til at mer trafikk også gir økt risiko for sammenstøt.

I tillegg til flere biler på veiene, sier Trygg Trafikk at en faktor som kan føre til flere ulykker er at man om sommeren ofte kjører på ukjente steder.

– Folk kjører også ofte mye lenger, og kan da bli trøtte og uoppmerksomme, sier Magnussen.

Trygg Trafikk oppfordrer også bilister til å tenke mer over konsekvensene av å drikke alkohol og promillen dagen derpå. (©NTB)

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken