Frankrike sørger etter nok et terrorangrep

84 mennesker er bekreftet døde etter terrorangrepet i Nice, opplyser det franske innenriksdepartementet.

84 mennesker er bekreftet døde etter terrorangrepet i Nice, opplyser det franske innenriksdepartementet. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

(Oppland Arbeiderblad) Frankrike erklærer tre dagers landesorg etter terroren i Nice. Minst 84 ble drept i angrepet som politiet knytter til en 31 år gammel mann.

Over en strekning på 2 kilometer dundret den hvite lastebilen nedover strandpromenaden i Nice og kjørte ned mennesker som var kommet for å se fyrverkeri og feire den franske nasjonaldagen. Det flere tonn tunge kjøretøyet meide ned alt og alle.

Tilbake lå minst 84 døde.

Franske myndigheter har erklært tre dagers landesorg etter nok et terrorangrep.

– Frankrike sørger, men vi er også sterke, sier president François Hollande.

Identifisert

Politiet har formelt identifisert den antatte gjerningsmannen, sier politikilder til nyhetsbyrået Reuters. Det er snakk om en 31 år gammel fransk-tunisier, og ifølge avisa Nice-Matin er navnet Mohamed Lahouaiej Bouhlel.

Mannens identitetspapirer ble funnet i lastebilen som ble brukt i angrepet. Avisa skriver også at et annet ID-kort er funnet i kjøretøyet.

Ingen gruppe eller organisasjon har hittil tatt på seg ansvaret for ugjerningen.

– Før vi vet hvem som står bak, er det vanskelig å snakke om tiltak og hva som virker. Dagen i dag må først og fremst gå til å fordømme handlingen og å sende tanker til ofrene og deres familier, sier statsminister Erna Solberg (H).

Generelt mener hun den største utfordringen ikke er organisert terrorisme, men personer som handler på egen hånd.

Drama

Øyenvitner beskriver grusomme scener og forteller at vrakdeler fløy mens bilen pløyde seg gjennom folkemassen. UD har ikke fått meldinger om at norske er rammet, men flere havnet midt i dramaet, som Pål Christian Møller og kona.

– Vi var fem meter fra der lastebilen kom kjørende forbi. Jeg så en stor bil som passerte veldig fort. Så hørte vi folk skrike, og vi så flere kropper som lå på bakken, sier Møller til NTB.

– Vi løp, og etter noen sekunder hørte vi det som hørtes ut som skyting bak oss, sier han og forteller om kaos og panikk.

Til slutt skjøt og drepte politiet mannen i lastebilen. Igjen sto kjøretøyet pepret med kulehull.

Nå ber sykehusene folk om å gi blod på grunn av akutt mangel. Minst 70 er såret, og tilstanden er kritisk for 18 av dem etter terrorangrepet sent torsdag kveld.

«Fattigmannsangrep»

– Terrorangrepet i Nice er fattigmannsjihad og vitner om at terrorisme blir planlagt og utført av enkeltindivider, ikke av koordinerte grupper fra Midtøsten, sier terrorforskeren Frank Orban ved Høgskolen i Østfold.

Orban forteller at franske jihadister i Syria sendte ut en video i mai der de ba andre franskmenn om å angripe landet med alle mulige midler.

– Terrorister bruker stadig oftere biler til å kjøre ned folk, og det er effektivt fordi det kan utføres av enkeltpersoner med svært enkle midler. Alt en trenger, er et sted med mange mennesker, sier journalisten og historikeren Deniz Serinci til danske Ritzau.

Mobilisering

President Hollande sier han har mobilisert reservestyrkene i både hæren og politiet som følge av angrepet.

Unntakstilstanden som har rådet siden terrorangrepet som kostet 130 menneskeliv i Paris i fjor, forlenges dessuten i tre måneder og grensekontrollen skjerpes.

I en TV-tale understreker Hollande dessuten at Frankrike skal styrke sin rolle i kampen mot ekstremistgruppa IS i Irak og Syria. (©NTB)

Fakta om angrepet i Nice

* En lastebil kjørte i 23-tiden torsdag kveld inn i en stor folkemengde på Promenade des Anglais i Nice i Sør-Frankrike.

* Minst 84 mennesker ble drept, flere av dem barn. Minst 70 er såret, og tilstanden er kritisk for 18 av dem, opplyste innenriksdepartementet fredag morgen. I tillegg har 120 mennesker fått behandling for sjokkskader.

* president François Hollande omtaler angrepet som terror. Han har mobilisert hærens reservestyrker og forlenget unntakstilstanden i tre måneder.

* Føreren av den 19 tonn tunge lastebilen ble skutt og drept etter å ha kjørt hele to kilometer inn i folkemengden. Bilder av kjøretøyet viser at fronten er full av kulehull. Regionspresident Christian Estrosi sier tunge våpen ble funnet i lastebilen.

* Den mistenkte gjerningsmannen er en 31 år gammel fransk-tunisier. Mannens ID-papirer ble funnet inne i lastebilen. Ifølge franske medier var 31-åringen kjent fra politiet fra tidligere, men ikke for etterretningstjenesten.

* Det ble også meldt at en eller flere gjerningspersoner løsnet skudd, men det har ikke myndighetene bekreftet.

* Mange mennesker var samlet ved havnepromenaden torsdag kveld for å se på fyrverkeriet under feiringen av den franske nasjonaldagen.

* Innenriksdepartementet skal avklare om føreren av lastebilen handlet alene eller ikke.

* Påtalemyndigheten i Paris har startet terroretterforskning av angrepet. Ingen har så langt tatt på seg ansvar for angrepet.

* Hollandes skal møter landets forsvars- og sikkerhetssjefer i Paris fredag.

(Kilde: AFP) (©NTB)

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags