Værrapport for Hadeland: Kald start på november, og nedbørsrik avslutning

KULDE OG SNØ: Dag Anmarkrud skriver om en kald inngang på november og mye nedbør i siste halvdel av måneden.

KULDE OG SNØ: Dag Anmarkrud skriver om en kald inngang på november og mye nedbør i siste halvdel av måneden. Foto:

Av

Den første uka i november er den kaldeste jeg har registrert her på Gran. Det var stort sett minusgrader dag og natt.

DEL

VærrapportPå det kaldeste var det drøyt minus 11 grader her i den perioden. Etter hvert ble det mer normale novembertemperaturer og i en drøy 14-dagers periode, fra den 12. november og utover, var det stort sett så litt mildere enn normalt. Men det ble aldri høyere maksimumstemperatur enn 3.4 grader i løpet av november (den 22.11.). I de foregående 26 årene har det alltid vært høyere maksimumstemperaturer i november enn 3.4, ofte godt over 10 plussgrader.

Helt mot slutten av måneden kom kuldegradene tilbake for fullt, og få timer før november var omme, kom temperaturen ned i minus 15.1 grader.

Gjennomsnittstemperaturen for november ble minus 2.1 grader. Det er drøyt to grader kaldere enn gjennomsnittet for de siste 25 årene, men ikke mye kaldere enn novembersnittet for perioden 1961 – 1990 (som meteorologene fortsatt referer til når de oppgir normaltemperatur).

Over store deler av Østlandet er novembersnittet ca. 2 grader høyere for de siste 25 årene enn det var i nevnte 30-årsperiode.

Nedbør/Snødybde

I første halvdel av november kom det lite nedbør, men i siste halvdel kom det mye, både i form av snø, sludd og regn. Totalt kom det 84 mm (normalen er 57 mm). Det er den neste største nedbørmengden jeg har registrert her på Gran (fra 1992). Men det er langt unna den utrolige novemberrekorden fra år 2000 på 264 mm. Totalt har det falt drøyt 860 mm hittil i år.

Året 2019 vil derfor gå over i historien som et svært nedbørrikt år, men vil etter all sannsynlighet ikke nå opp i 1001.5 mm, som var årsnedbøren i år 2000. Da kom det nesten 500 mm bare i løpet av oktober/november! Men nr. 2 på lista i de 50 årene jeg har registrert nedbør, er på 790 mm. Så 2019 er allerede langt over det.

Her har det vært snødekt mark ved målestedet helt siden 8. november, men bare så vidt i perioder. Ved overgangen til desember var snødybden 16 cm.


Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags