GRUA: – Først fant vi tegn på at noen hadde vært i gruven utenom åpningstid. Et par dager senere hadde noen prøvd å ta seg inn ved å ødelegge gitteret foran en av åpningene. Hva vil dere? undrer formidlingsansvarlig på museet, Lise Rossow.

Anmeldt til politiet

Det er sommer og ferietid, og Bergverksmuseet på Grua har åpent. Hver dag er det guidet omvisning i de gamle sinkgruvene i Nyseteråsen.

– Mange har tatt vegen til museet i sommer, og hatt en spennende og fin opplevelse. Det er bare i åpningstiden man kan komme inn i gruven, den er lukket og låst med gitter. Men det finnes visst noen som er ute etter noe annet, selv om det ikke finnes ting eller mineraler av verdi inne i gruvene. Noen har tent fakkelbokser, og noen har ødelagt og drevet hærverk på porten inn til gruven, sier Rossow.

Sikkerhetsansvarlig Kjell Sørum presiserer at forholdet er politianmeldt.

Vil gjerne ha tips

– Det er farlig å vandre rundt i gruven på egen hånd. Det er dype sjakter og mange steder man kan snuble og falle. Det er derfor vi har guidete turer langs en sikret rute inne i gruven. Det finnes ikke verdifulle mineraler eller annet verdt å stjele heller, så vi skjønner ærlig talt ikke hva inntrengerne egentlig er ute etter. Det er ikke første gang dette skjer, og utgiftene til å reparere gitteret er store, sier Sørum.

– Museet har åpent hver dag fram til 20. august. Man får låne lykt og hjelm, og på en trygg måte oppleve hvordan det var å arbeide inne i fjellet for 100 år siden. Og hvis noen har aning om hvem det kan være som sniker seg rundt etter åpningstid, tar vi gjerne imot tips, sier Lise Rossow.