- Jeg er glad vi stoppet her

INTERESSERT: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) besøkte Hapro Senter for yrkeskvalifisering. Han var både lydhør og spørrende under den strengt tilmålte seansen. Røe Isaksen rakk også å påpeke at regjeringen økte BPA-rammene med 58 millioner kroner fra 2014 til 2015.

INTERESSERT: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) besøkte Hapro Senter for yrkeskvalifisering. Han var både lydhør og spørrende under den strengt tilmålte seansen. Røe Isaksen rakk også å påpeke at regjeringen økte BPA-rammene med 58 millioner kroner fra 2014 til 2015.

Artikkelen er over 5 år gammel

– Kjempesmart! sa kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen etter en hektisk halvtime innom Hapros senter for yrkeskvalifisering onsdag morgen.

DEL

BRANDBU: Statsråden hadde knapt med tid grunnet taleforpliktelser under industrikonferansen på Raufoss, men rakk å få med seg både hovedbudskap og erfaringer fra Hapros arbeid med opplæring i grunnleggende ferdigheter i arbeidslivet, også kalt BKA (se faktaboks).

Kunnskap som ferskvare

Ingeborg Grinaker Wøien, fagleder for yrkeskvalifisering ved Hapro, fortalte at deres tilnærming til BKA er noe uvanlig sett med nasjonale øyne.
– Våre lærere reiser ut til arbeidsplassene og overfører kunnskapen der folk faktisk har sitt daglige virke. Vi har erfart at denne typen avvikling av kurs, framfor opplæring i klasserom, har en positiv effekt.
Hun pekte på at det ikke nødvendigvis er vanskeligstilte som mottar BKA, og at mange arbeidstakere på en eller annen måte kan ha behov for oppgradering av kompetansen sin.
– I den tiden vi lever i nå, ser jeg på grunnleggende ferdigheter som ferskvare. Samtidig er det slik at kompetanseheving hos den enkelte ansatte, også slår positivt ut for bedriften, sa Hapro-faglederen til Røe Isaksen og hans følge.

– Alt er knadd sammen

Kunnskapsministeren var flere ganger frampå med spørsmål, og han var særlig opptatt av hvilken nytte folk som er utenfor arbeid kan ha av tilbudet og hvordan BKA ses i sammenheng med andre tiltak for å få og holde flere folk i arbeid.
– Vi er ganske grenseløse i vår tilnærming. Hos oss er det et sammenhengende tiltaksløp fra den enkelte kommer til oss og til han eller hun er ute i jobb. Alt er knadd sammen, sa kommunikasjonsrådgiver i Hapro, Anne Berit J. Reinsborg.
– Det er kjempesmart. Egentlig burde også arbeidsministeren vært med på dette besøket, mente ministeren.
Røe Isaksen fortalte at det jobbes med en stortingsmelding om livslang læring og utenforskap. Dette i samarbeid med både med Arbeids- og sosialdepartementet og Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet.
– Per i dag har vi systemer som butter litt mot hverandre, opplyste statsråden.

– Hadde ikke hatt tid

Hapros BKA-tilbud er så langt rettet særlig mot barnehage- og renholdssektoren. Styrer i Malmgruben barnehage, Anne-Berit Stavenes, fortalte om en positiv opplevelse så langt.
– Kommunikasjon mellom ansatte er vårt satsingsområde. Hadde det ikke vært for at opplæringen ble holdt i barnehagen, hadde det aldri latt seg gjennomføre. Vi hadde rett og slett ikke hatt tid, sa hun.

Artikkeltags