I 2018 var sommeren preget av tørke, varmt vær og stor skogbrannfare. I år er situasjonen en helt annen, men fram mot helgen er skogbrannfaren likevel økende. Onsdag denne uka var overvåkingsflyene i lufta for å inspisere. De vil fra nå av fly i turnus for å følge med på situasjonen.

Vaktleder Eirik Haugen i 110-sentralen i Innlandet opplyser til Oppland Arbeiderblad at brannvesenets overvåkingsfly, som bemannes av flyklubber i Innlandet, har hatt rolige stunder de siste uker og måneder på grunn av været.

– Det er liten eller ingen skogbrannfare slik situasjonen er nå, men det er meldt større fare. Vi har flyovervåking, som flyr daglig. Foreløpig er det mye bløtt i skogen, men det blir tørrere, sier Haugen til OA.

Sju flyklubber på oppdraget

Flyovervåkingen er ikke et nytt fenomen i Innlandet. Sju flyklubber fordelt på de to fylkene involveres i overvåkingsturnusen. De har faste overvåkingsruter, men avviker ofte fra disse, kan avdelingsleder Trond Brenden fortelle.

– Når Yrs skogbrannindeks overstiger 60, så flyr vi hver dag. Da sveiper vi hele Innlandet. De brukes til overvåking, men også når noe oppstår, som for eksempel røykutvikling, sier Brenden.

Yr kategoriserer over 60 på sin skala som «stor skogbrannfare». I Oppland er det kun ved Berge i Gausdal at det foreløpig er snakk om slike sifre, hvor indeksen lørdag øker til 60. I Hedmark er det ved Prestegardstjennet i Kongsvinger også registrert stor fare, ifølge værmeldingstjenesten. Målepunktet er på lørdag satt til 104 på indeksen, som

Denne uka tok et område på om lag 50 ganger 50 kvadratmeter fyr i Engerdal. Årsaken er ukjent.

– Dette er det tilfellet vi har hatt. Det var ingenting som spredte seg. Det var ulming i lyngen, sier vaktleder Haugen.

LES OGSÅ: Bane Nor om brannen på Gjøvikbanen: – Vi kan ikke si at et godstog ikke skal kunne bremse

Slik er situasjonen nå

Se indeksen her!