Gå til sidens hovedinnhold

Oktoberværet: Nest våteste registrert siden 1992

Ifølge Dag Anmarkrud har han registrert den nest våteste oktober siden han startet lokale målinger. Her er er værrapporten for oktober 2020.

Værrapport

– Her kommer første værrapport fra Rognstadvegen 27, 320 m.o.h., i Moen. Ut fra høydeforskjellen på drøyt 60 meter i forhold til målepunktet i Gran, regner jeg med at gjennomsnittstemperaturen er ca. 0,4 grader lavere her, rapporterer Dag Anmarkrud.

– Det stemmer bra med de sammenlikningene jeg har gjort. Det har skilt noe mindre enn 0,4 grader på minimumstemperaturene og noe mer på maksimumstemperaturene. Det viste seg at minimumstemperaturene kan være noe lavere på Gran ved klart og stille vær, men totalt sett var også minimumstemperaturene litt lavere her i Moen, opplyser Anmarkrud.

– Når det gjelder nedbør, ble det faktisk helt «dødt løp» over en fire måneders periode. I juli og august kom det litt mer nedbør på Gran. I september og oktober kom det litt mer her i Moen. Jeg understreker at sammenlikningene har pågått for kort tid til at det kan trekkes sikre konklusjoner både med hensyn til temperatur- og nedbørforskjeller, melder Anmarkrud.

Temperaturforhold

Oktober startet med temperaturer godt over det som er normalt. Men fra rundt 10. oktober ble det en 14-dagers periode med normale temperaturer og delvis litt kaldere enn det. Den siste uka i oktober var gjennomgående mildere enn vanlig.

– Middeltemperaturen ble snaut 6 grader, mens middeltemperaturen for de siste 25 årene på Gran er 1 grad kaldere. Med de litt lavere temperaturene her oppe, regner jeg med at oktober var opp mot 1,5 grader varmere enn normalt over distriktet vårt, forteller Dag Anmarkrud.

Det var aldri særlig kaldt. Laveste temperatur ble målt til beskjedne minus 2,8 grader 19. oktober. Det var heller aldri spesielt varmt. Høyeste temperatur ble 14,5 grader, målt 5. oktober.

Nedbørforhold

– Siden jeg startet målingene på Gran i 1992, er oktober i år den nest våteste jeg har registrert. Det kom 141 millimeter, eller nøyaktig dobbelt så mye som normalt. Mest nedbør kom det 20. oktober med 29 mm. Nesten halvparten kom som snø. Midt på dagen målte jeg 13 cm snødybde, før det begynte å regne, opplyser den lokale værmåleren.

– Selv om det var veldig vått i oktober i år, er det langt opp til oktober-rekorden fra år 2000. Da kom det 221 millimeter på Gran! Som ofte ellers, kom det nok mer nedbør lenger sør på Hadeland. En målestasjon på Harestua som jeg får inn i værsystemet mitt, målte tett opp under 200 millimeter denne oktobermåneden, avslutter Dag Anmarkrud

Kommentarer til denne saken