– Vi var ute så fort det lysnet mandag morgen, og la ut 50 meter med lenser for å stenge av ei lita vik nord for renseanlegget i Hov. Det er flere bekker som møtes i dette området, sier brannsjef Hans Martin Søfferud i Søndre Land brannvesen til Oppland Arbeiderblad.

Ifølge teknisk leder Geir Hagen i Søndre Land kom det inn noen meldinger om lukt allerede i forrige uke.

– Vi var ute fredag ettermiddag for å lokalisere utslipp, og luktet uten å kjenne noe. Søndag kom det nye meldinger om lukt og da greide vi på ettermiddagen å lokalisere hvor det kom fra, sier Hagen.

Oljelukt

Det er sendt inn prøver av oljeutslippet for å avklare hvorvidt det er snakk om diesel, parafin eller fyringsolje.

– Ut fra lukta har vi fått litt forskjellige svar fra de enkelte som har kjent på den. Siden det er flere bekker som møtes i denne vika har vi etterhvert kommet fram til at det kommer fra en bekk som renner i retning stadion i Hov, sa Hagen klokka 14.00.

Kommunen har totalt hatt ute to-tre mann fra brannvesenet og fire mann fra teknisk avdeling for å finne ut av hvor utslippet kommer fra.

– Vi har også hatt en gravemaskin i sving som fjernet is som har kjøyvet slik at man kom ned til vannspeilet i bekken. Vi har fulgt oppover bekken for å komme fram til et eventuelt påslipp sted. Er redd for at det verste utslippet er over, men vi er nødt for å jobbe for å finne hvor det kommer fra. Vi vet heller ikke hvor stort utslippet har vært. Noen liter med olje blir fort til et stort flak på vannflaten, sier Hagen.

Nærmer seg kilden

– Vi er nedenfor Lausgardsvegen nå, nærmest på jordet til gården Skje. Der har vi funnet et rør som vi kommer til å sende sonde inn i for å finne ut i hvilken retning dette går. Det er for tidlig å peke på en spesiell kilde til forurensingen ennå, sa Hagen mandag ettermiddag klokka 15.00 til OA.