En fersk undersøkelse viser at 44 prosent av befolkningen her til lands vil bruke mindre penger på julegaver i år, på grunn av økte priser og utgifter. Barnefamilier utgjør den største andelen blant disse.

Bare sju prosent vil bruke mer enn før. Unge mellom 18 og 29 utgjør den største andelen her.

Undersøkelsen er gjennomført av YouGov på vegne av økonomiplattformen Lunar, som sendte ut en pressemelding om undersøkelsen torsdag.

Det er ingen grunn til å tro at hadelendingene skiller seg markant ut. Vi har fått de samme økningene på matvarer, drivstoff, strøm – og til neste år kommunale avgifter som resten av landet.

Det er likevel grunn til å tro at det vil være mang en pakke som skal åpnes i de tusen hjem julaften. Noen av dem vil kanskje inneholde gaver kjøpt på en bruktbutikk. Andre vil nok inneholde gaver som giveren har laget selv.

Og mange gaver vil inneholde splitter nye ting, kjøpt i en fysisk butikk eller på en nettbutikk.

Da har vi én oppfordring til leserne: La disse gavene være kjøpt i en lokal butikk.

De lokale butikkene trenger oss, året rundt, men ikke minst i det som normalt skal være den mest inntektsbringende tiden.

Onsdag kom nyheten om at Stonefly har begjært oppbud. Friluftsliv-butikken har drevet med små marginer, og nå gikk det ikke lenger.

I forrige uke varslet Gran Jern og Hage, rett over gaten for Stonefly, at de stenger dørene for godt julaften. Eier Erland Langedrag beskrev at Storgata før var full av liv, men at nå er det mye stillere.

LES OGSÅ: Gjett én gang hvilken butikk folk ønsker seg her

Jeg snakket nylig med en lokal butikkeier, som beskrev at det har blitt merkbart stillere det siste drøye halvåret. At butikken slet, visste jeg – men jeg trodde det handlet aller mest om økte utgifter for dem også. Nei da, litt ekstra strømutgift var ikke så stort et problem, fikk jeg vite.

At kundene ikke tar seg råd til varene deres, som ikke er strengt nødvendige for å komme seg igjennom hverdagen, derimot.

LES OGSÅ: Disse utgiftene kutter vi først: – Det er litt bekymringsfullt

Ingen av oss bør bruke mer penger enn vi har råd til, verken før jul eller ellers i året.

Men de pengene vi bruker, må vi bruke lokalt.

Så har vi i hvert fall alle gjort vårt for at handelstilbudet skal bestå.

Les også

Husk at butikksjefene også er mennesker