Ønsket deres ble innfridd: I år blir det ingen eksamen

INGEN EKSAMEN FOR: Arne Mathias Hagen, Sara Jåvold Madi, Hanna Gjerdingen og Maren Marie Hval. Foto: Privat

INGEN EKSAMEN FOR: Arne Mathias Hagen, Sara Jåvold Madi, Hanna Gjerdingen og Maren Marie Hval. Foto: Privat Foto:

Alle eksamener for 10. trinn og alle skriftlige eksamener for videregående skole er avlyst.

DEL

I stedet for å bruke tid og ressurser på skriftlig eksamen denne våren, har regjeringen bestemt at skolene skal prioritere undervisning og god vurdering av standpunktkarakter.

– Elevene vil få vitnemål selv om det ikke blir skriftlig eksamen i år, sier kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V) i en pressemelding fra Kunnskapsdepartementet.

Opptatt av god sluttvurdering

Avisen Hadeland intervjuet nylig tredjeklassingene Arne Mathias Hagen, Sara Jåvold Madi, Hanna Gjerdingen og Maren Marie Hval på Hadeland videregående skole.

De mente at en gjennomføring av eksamen ville bli vanskelig, og rådet deres var klart: Avlys eksamen.

Nå får de ønsket innfridd.

Koronautbruddet gjør at regjeringen velger å avlyse skriftlig eksamen for elevene i videregående skole og alle eksamener i grunnskolen denne våren.

Kunnskapsdepartementet jobber videre med løsninger for privatister og lærlinger.

– Det er viktig for meg at denne situasjonen ikke skal ødelegge for framtiden til elevene. Jeg vet at mange elever har vært stresset og usikre på om de må ta eksamen eller ikke. Som lærer vet jeg at det er viktig at elever og lærere får avklaring så tidlig som mulig. Ved å avlyse skriftlige eksamener, får lærerne bedre tid til å drive undervisning og å gjøre en god sluttvurdering, sier kunnskaps- og integreringsminister Melby.

Muntlig ikke avgjort

Standpunktkarakterene utgjør rundt 80 prosent av elevenes vitnemål, og er et uttrykk for elevenes kompetanse sett over en lengre periode.

Kunnskapsdepartementet vil gi en generell dispensasjon fra kravene om skriftlige eksamenskarakterer på vitnemålet for årets avgangselever i Vg3 og 10. trinn i grunnskolen.

– Når det gjelder muntlig eksamen i videregående, så har vi ikke tatt en endelig avgjørelse ennå. Muntlig eksamen er en lokalt gitt eksamen, så her er det viktig for meg å ha en grundig dialog med fylkeskommunene før vi tar en endelig avgjørelse. Vi vil komme tilbake med en beslutning om dette etter påske, sier Melby.

Artikkeltags