Gå til sidens hovedinnhold

Heder og ære til avisen

Oppland Journalistlags har kåret årets sak 2014

Artikkelen er over 6 år gammel

GJØVIK: Blant over 20 innsendte bidrag har juryen i Oppland journalistlag bestemt seg for å hedre avisen Hadeland for dekningen av underslagssaken i HRB og HE. Prisen ble kunngjort på OJs sommeravslutning på Gjøvik fredag kveld.

– Juryen har vurdert 20 tilsendte journalistiske produkter. Juryen konstaterer at flere av bidragene kunne fortjent en pris, het det i talen som ble holdt fredag kveld.

– Systematisk jobbing

Mandag kom nyheten til staben i Hadeland. Da også med juryens begrunnelse.

– Juryen har ikke vært i tvil om at «Årets sak 2014» må bli avisen Hadelands dekning av millionunderslagene i Hadeland og Ringerike Bredbånd (HRB) og Hadeland Energi (HE). Både HRB og HE er selskaper som bare har offentlige eiere. Hadeland bidro gjennom nødvendige konfrontasjoner med ulike aktører til at saken ikke ble lagt «død» etter at nyheten om underslaget ble kjent, heter det i begrunnelsen. Det gis også honnør for systematisk journalistisk jobbing med en krevende sak for en liten redaksjon.

– Hele redaksjonen har etter det juryen forstår vært involvert i tenkingen om hvordan saken skal dekkes, de har hatt grundige og gode vurderinger av presseetiske aspekter og tatt tilbørlig hensyn til at familie og barn lever i lokalsamfunnet. Redaksjonen har også gått hardt på offentlige myndigheter for å få innsyn. Flere elementer i saken kom for dagen, heter det fra juryhold.

– Lærerik laginnsats

Juryen mener dette viser at selv en lokalavis med knappe ressurser kan påvirke og avsløre.

– Det er særlig to av avisens medarbeidere som har hatt utfordringene, og drevet fram denne saken. Det er avisas redaktør Sissel Skjervum Bjerkehagen og journalist Atle Nielsen. Juryen mener derfor at disse to er verdige mottakere av prisen «Årets sak 2014», lyder det i begrunnelsen.

– Dette betyr mye for oss. Vi får en bekreftelse på at vårt mål om å være uredd, pirke i ubehageligheter og å holde lokalsamfunnet vårt oppdatert på viktige saker blir lagt merke til. Dette er i høyeste grad en laginnsats og også veldig lærerikt, sier redaktør Bjerkehagen.

–Tilbakemeldingene fra leserne har allerede gjort meg trygg på at det var riktig å legge såpass tid og energi i dette. Å få denne bekreftelsen fra journalistkollegaer på toppen av det hele smaker veldig godt. Det er et privilegium å få diplom for å gjøre jobben sin, sier Nielsen.

Juryen har bestått av Gro Engen Hammerstad, tidligere journalist i Hadeland, og Jens Olai Jenssen, tidligere sjefredaktør i Oppland Arbeiderblad.

Kommentarer til denne saken