I helgen skrev vi om brevet lærerne på Gran ungdomsskole sender med elevene i 8.-klasse. Det vakte stor begeistring lokalt, og ble mye delt. Nå er det også fanget opp av hovedstadens varaordfører.

Kamzy Gunaratnam (Ap) delte onsdag kveld brevet på sin Facebook-side, med følgende tekst:

«Gran ungdomsskole, dette brevet var inspirerende! Kanskje vi skal la oss inspirere i Oslo kommune også?»

Brevet er blitt delt ut sammen med ungdomsskoleelevenes første karakterkort i flere år, kunne rektor Hege M. Blaker fortelle i helgen. Men det var først da Håkon Sønneland delte det fredag kveld at det for alvor ble kjent.

Karakterene sier ikke alt

Hensikten er å ta vekk fokuset på karakterene, og å fortelle at de bare sier noe om hva eleven har mestret faglig akkurat nå, forklarte Blaker.

– Vi ønsket å si at karakterene ikke sier noe om hvor bra mennesker hver enkelt av elevene er. Vi ønsker fokus på at de er hjelpsomme, inkluderende, en god venn og andre kvaliteter som er viktig, men som ikke synes i karaktersettingen, sa Blaker blant annet.

Dette står det i brevet

Brevet ble gitt ut samtidig med 8.-klassingenes første karakterkort. Der står det blant annet:

«Disse karakterene viser ikke hvor utmerket og unik du er.

Disse karakterene viser ikke at du er en god venn eller at du er flink til å passe på dine søsken. De viser ikke at du danser med de kuleste bevegelsene eller at du sprer glede til dine omgivelser med ditt nydelige smil.

Karakterene viser ikke at du er omsorgsfull eller omtenksom eller at du hver dag gjør ditt aller beste.»

– Bra med fokus på dette

Sett det før, sa du? Jo da, i fjor sommer gikk brevet viralt etter at det ble ut til elever i Grimstad.

Sønneland sa i helgen at han synes det er morsomt at brevet har spredt seg.

– Det er tydelig at disse holdningene settes pris på. Karakterene teller jo bare noe. De sier ingenting om hvor kreativ du er, hvor mye empati du har eller hvor godt menneske du er. Jeg tror det er bra med mer fokus på dette.