Over 20 grader forskjell på mildeste og kaldeste mars-dag

Sol.

Sol. Foto:

Av
DEL

Temperatur

VÆRRAPPORT Mars ble også varmere enn normalt. Middeltemperaturen ble 1,7 grader. Det er «bare» 2 grader varmere enn normalen for de siste 25 årene her. Men når januar var ekstreme 8 grader varmere enn normalt og februar mer enn 4 grader over normalnivået, kan det trygt slås fast at det har vært et særdeles mildt første kvartal i 2020. Laveste temperatur etter årsskiftet er ikke kaldere enn minus 12,4 grader, målt 27. februar. Laveste temperatur i mars ble minus 9,6 grader, målt den 14. Høyeste temperatur hittil i år er 12,9 grader, målt 26. mars.

Slik var været i februar: – En så lang periode med helt bar bakke i februar har jeg aldri notert tidligere


Nedbør og snødybde

Selv om det har vært unormalt mildt så langt i år, har nedbørmengden vært nøyaktig som normalt. Det er nok litt spesielt, for stort sett har det, også her på Østlandet, kommet en del mer nedbør enn normalt. Ellers i Norge har det kommet langt mer nedbør enn normalt.

I mars falt det 34 mm nedbør her. Normalt faller det drøyt 30 mm i mars. Alt av målbar nedbør i mars kom forøvrig i løpet av de første 15 dagene av måneden. Februar og mars er de to nedbørfattigste månedene i året. Da faller det gjennomsnittlig bare ca. 1 mm nedbør pr. døgn. I de to mest nedbørrike månedene, juli og august, kommer det nesten tre ganger så mye.

Starten på mars ble den mest vinterlige perioden her på nyåret. Da hadde vi ei drøy uke med snødekt mark. Størst snødybde, 14 cm, ble målt 5. mars. Men etter 9. mars har det vært sammenhengende bar bakke her.

Men kontrastene på Hadeland er store. Mens det, etter det jeg har registrert, har vært den mest snøfrie etterjulsvinteren her nede i lavlandet de 43 vintrene jeg har vært her, har det vært normalt med snø i høyere strøk. Lygna-området, som jeg kjenner best, har hatt sammenhengende gode skimuligheter fra midt i november til nå i månedsskiftet mars/april. Det ser for øvrig ut til at føret skal holde enda ei stund.

Historisk mild vinter i både Innlandet og Viken

Stor pågang av byggesøknader i Gran: – Mildværet kan være en medvirkende årsak


Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.