Lunner trukket ut til å være med på overgrepsundersøkelse

VIL VÆRE MED: Lunner-rådmann Dag Flacké mener kommunen absolutt bør bli med på undersøkelsen de har blitt invitert til fra Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress.

VIL VÆRE MED: Lunner-rådmann Dag Flacké mener kommunen absolutt bør bli med på undersøkelsen de har blitt invitert til fra Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Én ungdomsskole i Lunner får bli med på en landsomfattende kartlegging av vold, overgrep og omsorgssvikt, i regi av Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress.

DEL

Totalt 80 ungdomsskoler over hele landet er trukket ut til undersøkelsen som vil gjennomføres til høsten. Undersøkelsen, som kommer i kjølvannet av en ny forskrift i helseforskningsloven som gjør at barn mellom 12 og 16 år kan delta i forskning om sensitive temaer. Uten foreldrenes samtykke.

Ifølge invitasjonen fra Barne- og likestillingsdepartementet og kunnskapsdepartementet er det første gang en slik kartlegging gjennomføres, og departementene trenger barnas egne voldserfaringer for å kunne hjelpe flere barn som er utsatt.

– Vi har akkurat fått invitasjonen og dette er noe som vi selvfølgelig ønsker å være med på, når vi har blitt trukket ut til å delta, sier rådmann i Lunner kommune, Dag Flacké.

Det er så langt usikkert hvilken skole som skal bli med på undersøkelsen, som uansett vil gjennomføres anonymt. I overkant av 12 000 elever er med i undersøkelsen, og det legges opp til at elever i løpet av undersøkelsen vil få anledning til å gi seg tilkjenne og be om hjelp dersom de ønsker eller har behov for det.

– Vold, spesielt vold i familien, omsorgssvikt og seksuelle overgrep er blant de mest skadelige kjente risikofaktoren for helseproblemer og vansker med å fungere i det daglige. Vi mangler imidlertid pålitelige tall om barns utsatthet, fordi tidligere studier kun har hatt mulighet til å spørre ungdom over 16 år. Denne studien vil gi ny kunnskap om dagens omfang av vold blant ungdom fra tidlig til sen pubertet, skriver Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress i sin prosjektbeskrivelse.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.