Øyvind Hvinden: Informativt og riktig om injeksjon i øyet

EN GANG I MÅNEDEN: Claes Welinder reiser fra Jaren til Lillehammer for å få øyesprøyten. Sykepleierne Ellen Nyland og Marion Fosse på øyepoliklinikken tar seg av behandlingen.

EN GANG I MÅNEDEN: Claes Welinder reiser fra Jaren til Lillehammer for å få øyesprøyten. Sykepleierne Ellen Nyland og Marion Fosse på øyepoliklinikken tar seg av behandlingen. Foto:

Av
DEL

MeningerArtikkelen om injeksjon i øyet var informativ og nokså i tråd med egne erfaringer etter å ha fått sånne injeksjoner ca. hver seks uke etter å ha fått en liten blodpropp i det ene øyet i 2014 som forårsaket en blødning som aldri helt stopper, og som jeg egentlig ikke merket før etter noen dager.

En takk til skal rettes til optiker Bang nord i Vassenden som skjønt hva det var da jeg etter hvert kom inn for en synstest og synet på det øyet var nokså borte og det ikke så helt bra ut inni der, og fikk meg til øyeavdelingen på Ullevål sykehus neste dag.

Etter grundige sjekker i to omganger så ble det besluttet å prøve med Avastin-injeksjon. Nokså ubehagelig første gangen på grunn av egen anspenthet, men ikke spesielt vondt, og nå etter snart 50 injeksjoner så går det helt greit og jeg forsetter. Dagen etter første sprøyte så var gjenværende ca. 60 prosent syn på det øyet plutselig der igjen, det vil si fullt sidesyn, men redusert skarpsyn. Kjentes som et lite mirakel.

Også greit å ta fri ut dagen etter sprøyten, øyet er litt ømt noen timer og det er best å ikke jobbe. Om noen har øyeproblemer som kan bli bedre med injeksjon så ikke nøl eller gru dere for behandling, det er klart verdt det. Det er for øvrig stort sett godt voksne mennesker som får slik øyebehandling, som 1953-modell drar jeg snittalderen godt ned på venterommet.

På Ullevål som jeg alltid behandles av så settes sprøytene av leger. De blander ut Avastin fra en tarmkreftdose i spesialrom og sterile prosedyrer på et eget apotek til mange titalls øyedoser, og prisen er visst da ikke mer en noen hundre pr. injeksjon i «råvarer». Med egenandel er prisen for dem som får dem 395 kroner og med frikort 75 kroner. De sier også at enkeltdosene til 10.000 kroner ca. som leverandørene helst vil selge dem, også deles på to sprøyter av noen private helseforetak.

Aftenpostens A-magasin hadde for en par år en lengre artikkel om Ullevåls bataljer med legemiddelindustrien om deres deling av de store tarmkreftdosene. Se for øvrig artikkel https://oslo-universitetssykehus.no/om-oss/nyheter/en-banebrytende-studie-av-oyesykdom-gir-muligheter-for-store-okonomiske-besparelser om Ullevåls initiativ for å spare penger og likevel gi trygg behandling. Det har også vært avisoppslag de senere årene om alvorlig infeksjon fra øyesprøyter ved et par andre sykehus. Ullevål setter vel ca. 100 sprøyter om dagen seks dager i uka, to rom er i drift i parallell og man er der inne ca. ti minutter.

Overlege Ragnheiður Bragadóttir på Ullevål, en pioner på dette i Norge, fortalte meg at øyeleger skjønte fra forskningen og litteratur at Avastin kunne brukes for øyebehandling, og at det så ble prøvd med umiddelbart godt resultat så det er kanskje ikke helt sikkert at det ble oppdaget fra bivirkning fra tarmkreftbehandling.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags