Gå til sidens hovedinnhold

Øyvind Kvernvold Myhre: Klimahyttene og julenissen

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Da hyttefeltet i Lygnalia ble vedtatt, erklærte talspersoner for de store partiene at nå skulle det ikke legges ut flere store hyttefelt i Gran. Vi skulle ikke skjære ut enda flere biter av naturen til fortrengsel for dyr og planter, sopp og mikroorganismer. Trusselen mot mangfoldet i naturen er blitt stor nok, også her i Gran, sa vi.

Men klimapositive hytter må vi jo ha! Da trengs det likevel enda et stort hytteområde, sånn at utbyggerne kan finne ut hvordan 100 hytter kan hjelpe klimaet. Det skal de finne ut mens de bygger.

Men noen ideer har de presentert. Dette prosjektet skal sette Gran på kartet. Det prøvde vi å få til da vi bevilget noen hundre tusen for at NRKs sommerpatrulje skulle lage et program rundt Gran stasjon. Vi prøvde en gang til med Ski-NM, og i fjor skulle operafesten sette Gran på kartet. Men vi har visst ikke fått det til ennå, så nå skal klimahyttene sette Gran på kartet én gang for alle.

Hytteeierne kan dessuten kjøre til og fra disse hyttene med elbil. Den kan de parkere på Jaren stasjon når de skal en snartur til Oslo. Og det kan de ikke gjøre fra andre hytter? Det skal settes opp ladestasjon for elbil og elsykkel. Og en sånn ladestasjon krever et stort, nytt hyttefelt? Hyttene skal bygges i klimavennlig materiale; det vil si tre. Og det er noe helt nytt i Gran? Sluttelig kan hyttene ha solpaneler på taket og levere elektrisitet inn på nettet når sola skinner. Og det kan ikke gjøres fra andre hytter og hus? Sist, men ikke minst: Bilene skal stå på en felles parkeringsplass, slik at bilistene må gå på stier de siste femti metrene. Eller hundre. Og dét er ekstra klimavennlig?

Prosjektet kalles «Klimapositivt hytteliv». Da må det jo være bra for klimaet! Derfor har politikerne vedtatt å legge ut helt nytt hyttefelt. Det går altså ikke an å bygge klimavennlig noe sted på det store byggefeltet opp mot Lygna?

Dette innlegget er skrevet helt uten ironi. Jeg formidler bare opplysninger fra prosjektet, sammen med noen spørsmål. Men snart stiger julenissen ned fra Sølvsberget for å besøke skolene. Da tar han kanskje en tur opp til Lygna også, og fortsetter et lite stykke nedover mot Skrukkelia.

God jul!

Kommentarer til denne saken