Gå til sidens hovedinnhold

Øyvind Kvernvold Myhre: Pinlig avsløring fra Harald Westby

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

På Lygna og i Lygnalia er det avsatt 5.500 dekar til hytter med friområder. Vedtaket om å bruke et så stort område var omstridt. Det gikk bare igjennom fordi de store partiene – Gran Ap og Bygdelista – lovet at dette skulle bli det siste store hyttefeltet i kommunen.

Men så var det ikke nok likevel! Med god hjelp av administrasjonen og eksterne rådgivere klarte Brandbu og Tingelstad Almenning å selge inn begrepet «Klimapositivt hytteliv». Ingen av de tusen hyttene det allerede var satt av plass til kunne bli «klimapositive», og derfor måtte det åpnes et helt nytt felt i et attraktivt område med plass til ytterligere 100 hytter (og vel så det)

Les også

Sa ja til videre planlegging av klimapositive hytter på Lygna, etter at det først ble sagt nei

Forslaget ble først avvist i Planutvalget (mot Høyres ene stemme), nettopp fordi det var enighet om at det ikke skulle åpnes nye områder. Men saken ble satt på dagsorden igjen av Planutvalgets nye leder, Harald Westby. (Han er prinsipiell motstander av omkamper. Men av og til må prinsippene vike, også i Gran Høyre.) Og denne gangen gikk det igjennom.

Jeg spurte hvorfor det trengtes et helt nytt område for at hyttene kunne bygges klimavennlig, og Harald Westby svarte:

Det trengs flere arbeidsplasser i Gran, forklarte han. Og disse arbeidsplassene kan nok ikke skapes av at det bygges tusen hytter på et vedtatt felt. De er avhengige av at det bygges hundre til! Men noe svar på hva som er ekstra klimavennlig med dette feltet fikk jeg ikke. Westby skrev: «Hvor klimapositive disse hyttene blir, eller ikke blir, har mindre betydning.»

LES OGSÅ:

Øyvind Kvernvold Myhre: Klimahyttene og julenissen

Harald Westby: Hytter eller uberørt natur?

Så argumentasjonen for «klimapositive» hytter var altså bare et påskudd! Den egentlige hensikten var å kunne åpne enda et stort felt for hyttebygging, punktum. Jeg skal sørge for at kommunestyret husker denne pinlige innrømmelsen fra Westby hvis prosjektet noen gang kommer så langt som til en reguleringsplan.

Les også

Nå skal klimahytter på Lygna planlegges: – Noen må jo gjøre noe, og vi er interessert i å være med

Riktignok skjønner Westby at uberørt natur er en av grunnene til at folk kommer til Lygna. Men at naturen kan ha verdi langt utover å trekke til seg tilreisende, det har ikke lederen av Planutvalget fått med seg. Derfor skal jeg minne om rapporten fra Det internasjonale naturpanelet, IPBES, som ble lagt fram i mai 2019. Hovedkonklusjonen til dette bredt sammensatte ekspertpanelet var: «Tapet av naturmangfold er økende og vil ha alvorlige konsekvenser for mennesker verden rundt.» Jeg minner også om at det er lagt fram forskningsrapport etter forskingsrapport om katastrofale fall i biologisk mangfold, omfattende insektdød og reduksjon i bestander av amfibier, krypdyr og fugler. De viktigste årsakene som trekkes fram er nedbygging og oppstykking av leveområder, økende belastning på grunn av bruk, klimaendringer og giftspredning.

Gran er en del av verden. Utryddelsen av naturmangfold pågår også hos oss. Før eller seinere må vi sette på bremsen. I håp om at 2020 blir det året da politikerne i Gran begynner å ta klima og miljø på alvor ønsker jeg leserne et godt nytt år.

LES OGSÅ:

Øyvind Kvernvold Myhre: Hytte på Lygna

Jørn Sveen: Hei Øyvind Kvernvold Myhre

Kommentarer til denne saken