Gå til sidens hovedinnhold

Øyvind Kvernvold Myhre: Rigmor Aasrud og dogmet om sentralisering

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Rigmor Aasrud har flyttet til Vassenden, og nå synes hun at vi må «tørre å bygge tettere, også sett i et miljøperspektiv».

Det er bra at vi har valgfrihet med hensyn til bosted og boligtype, sånn at folk kan velge å bo i lettstelte sentrumsleiligheter hvis de ønsker det. Men vi behøver ikke å godta gamle sentraliserings- og fortettingsdogmer av den grunn. Slike dogmer har vært til hinder for god arealplanlegging i Gran i årevis, fordi fylkesmannen fremmer innsigelser mot spredt boligbygging og boligfelt som ligger mer enn 2-3 km fra sentrum. Det skjer fordi fortetting påstås å være så bra for miljøet.

Les også

Dette er gammel-ordfører Rigmors resept for utvikling av Gran: – Vi trenger framoverlente politikere som tør å tenke nytt

Argumentet er alltid at fortetting reduserer behovet for bilkjøring. Antakelig har de statlige byråkratene bilder i hodene sine av folk som bor i sentrum, går til kontorjobber i sentrum, går til treningsstudio og kultursal i sentrum, henter og bringer unger til barnehager og skoler i sentrum - og så videre. Alt av betydning i folks dagligliv antas å foregå i sentrum, og da trenger de jo ikke bil i det hele tatt. (Kanskje får de dermed bedre råd til hyppigere helgeturer til London, Paris eller mer eksotiske steder!)

Virkeligheten på landsbygda er litt ansless. Når far reiser til jobb på Gardermoen og mor drar til jobb på Hønefoss, spiller det liten rolle om de kjører hver sin bil fra Tingelstad eller fra Jarenstranda. Og når skiføret er på Lygna og familien er i Viggadalen, brukes nok bilen til fritidsaktiviteter likevel; kulturaftener eller ikke. Derfor er det fullt mulig å sette opp regneeksempler som viser at sentralisering fører til mer bilkjøring, ikke mindre. Og jeg har aldri sett ett eneste regnestykke som dokumenterer at folk kjører mindre bil bare de flytter fra Tingelstad (eller Vestre Gran, eller Bjoneroa, eller...) og til Vassenden.

Det som derimot er sikkert, er at urban boligbygging utgjør en større miljøbelastning enn spredt boligbygging. Så lenge boligblokker bygges i stål og betong, fører produksjon av boligmaterialer til CO2 -utslipp som man unngår ved spredt boligbygging. Sementproduksjon står for 8 % av verdens utslipp, og produksjon av stål for 5 %. Produksjon av trevirke, derimot, utgjør et netto opptak av CO2 fra atmosfæren. Og sjøl om en trebygning i Rakalauv har grunnmur og kjeller, krever den vesentlig mindre stål og sement enn en tilsvarende sentrumsleilighet i betong.

Det er fint at Aasrud etterlyser politikere som «tenker nytt». Da kan hun starte med å tenke grundig igjennom det forslitte sentraliseringsdogmet. Gran Bygdeliste meiner fortsatt at folk skal ha lov til å bo der de helst vil, slik de helst vil, samtidig som det må legges til rette for at de kan både bygge og kjøre mest mulig miljøvennlig. Dogmet om fortetting og miljø kan i hvert fall ikke brukes som et argument for sentralisering i kommunen, for det holder rett og slett ikke vatn.

Kommentarer til denne saken