Gå til sidens hovedinnhold

På skrotten skal storfolk kjennes

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Og da mener jeg ikke nødvendigvis at storfolk på Hadeland har lett kjennelige skrotter, hva nå storfolk er. Det er vel ikke så mye storfolk lenger over her, bortsett fra de som trur det sjøl. Og de bryr vi oss liksom ikke så mye om.

Det er, og har vært grensestengende tider, hvor de som har hytte i Sverige raser mot staten, og er dypt fortvilet (!) blant annet fordi, som en eller annen fjægg sa til en nettavis: – Vi får ikke feiret familiens merkedager fordi vi ikke får kommet oss til hytten vår i Sverige.

Lite visste jeg at norske familiemerkedager måtte feires i grannelandet vårt. Men det er sikkert fordi de har liten plass heme, og det er billig sprit der. Det som ikke er bra, er jo all - skal jeg kalle det hetsen - mot broderfolket, og en viss skadefryd over at grensehandelen møtte veggen så det holdt. Men, jeg skal ærlig innrømme at jeg greier ikke å legge ansiktet i triste folder når jeg hører norske nordmenn fra Norge blir intervjuet om hvor viktig det er å dra til Sverige for å handle livsviktige varer. Med livsviktig ramser de opp sprit, vin, tobakk, øl, snus, godterier (selvsagt), også legger de på, for å være på den troverdige siden - kylling! Jadda! Neida!

Men, det var det derre med kroppen og kjenne igjen, ja. Nå som vi ofte går med masker for å beskytte våre medborgere, er det noen ganger ikke lett å se hvem som setter aua i deg, så du smiler bak maska og hilser for sikkerhets skyld, for du vil jo ikke væra svær (som det heter på hadelandsk) kar. Også sier den møtende maske:

– Hei, Viggo, jasså, ute og handler? – Jada, sier jeg - du kjente meg bak maska?

– Ikke så vanskelig det, jeg kjente deg på skrotten din! Blæææææ, så vet jeg det! Jeg har en kjennbar skrott! Men jeg har også kjent igjen mange, så bædda!

Og bare så det er sagt; Jeg bruker maske for å beskytte deg! Så de som er usårbare, og gir f ... kan jo tenke litt på det, der de går uten maske i butikken og klemmer på frukten for å kjenne om den er passe, men lar den ligge - med fingeravtrykk ...

Her på Hadeland er jo grensa fortsatt stengt mellom Lunner og Gran. Ja, ikke helt stengt, da. Det er jo bare å betale så kommer man seg tur/retur Gran, men det legger nok en kraftig demper på grensehandelen her også. Men det som er pokker, er jo at hvis du skal ha noe annet enn kinamat, kebab og apotekvarer så må du ut av kommunen. Men det er jo snilt av oss i Lunner å bidra med det vi kan i Gran, for de har jo sitt å stri med. Vi leser side opp og side bortover om alle feil i frå i går borti der. Er det ikke sjukehjem som skal bygges på tjukke lag med kutterflis, så er det hus med stengt strøm, men ikke stengt vann, sånn at det ligger en høvelig is-krage rundt herligheten, og alle som veit alle svarene er i alle kommentarfelt.

Og blir det stille for noe å klage på, er jo alltids den nedlagte barneklær-butikken der.

Nei, la oss være snille mot naboene våre, vi skal tross all eksistere sammen oppi her, og snart er det bom rundt Jevnaker også, men da er tunnelen over tel Gardermoen åpen igjen, og på Jessheim har de pol.

Så jeg drar maska tett over nesa, godt under haka, og capsen neri aua, så får vi se om det er noen som hilser på meg. Gjør de fortsatt det, skjønner jeg at jeg har en skrott som er bygget for lokalrevy!

Kommentarer til denne saken